Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κρήτη ψήσαμε ψωμί σαν άλλοτε

Στην Κρήτη ψήσαμε ψωμί σαν άλλοτε
Share on Facebook

Κείμενο – Φωτογραφίες : Κλειώ Καμπούρη

Τα καλοκαίρια των παιδικών, εφηβικών, και τώρα που το σκέφτομαι, όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου, τα θυμάμαι στην Κρήτη. Σε ένα χωριό πεδινό, χωρίς θάλασσα, με πολλές μουριές, ελιές και κληματαριές για να κάνουν ασκιανό, όπως λένε και οι ντόπιοι, όλες τις ώρες της ημέρας.

Τα καλοκαίρια της ζωής μου τα θυμάμαι σε μια αυλή με τον παππού να μας τραγουδάει τον Ερωτόκριτο για παραμύθι, και τη γιαγιά να πλέκει και να μαγειρεύει, να ζυμώνει και να ξεφουρνίζει, γιατί στο χωριό φούρνος δεν υπήρχε, αλλά και να υπήρχε, καμιά νοικοκυρά δε σύγκρινε το εφτάζυμο ψωμί της με τα ετοιματζίδικα.

Το εφτάζυμο ψωμί είμαι μια ολόκληρη ιστορία, ιεροτελεστία θα την έλεγα, με ξεματιάσματα και μισόλογα, με μυστικά, γεύσεις και αρώματα. Πώς ξεκινάει αυτή η ιστορία; Μα με το ρεβίθι και τον …κουνενό.

Κουνενός! Άγνωστη λέξη για τους περισσότερους και για ακόμα πιο πολλούς άγνωστη και η μορφή του. Αυτό το ιδιαίτερο μείγμα λοιπόν χρησιμοποιείται για να φτιάξουν το προζύμι: ρεβίθι τριμμένο στο μύλο για να πάρουμε το ρεβιθάλευρο, ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Το «κυριότερο» συστατικό όμως είναι το ξεμάτιασμα. Τον κουνενό λοιπόν τον ετοίμαζε η γιαγιά, αυτή μόνο τον έβλεπε γιατί τα πολλά μάτια θα το φτιάρμιζαν (μάτιαζαν για τους υπόλοιπους). Ετοιμαζόταν από βραδύς και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού τον σκέπαζε για να φουσκώσει, σηκωνόταν από το κρεβάτι, τον παρακολουθούσε και φυσικά το σταύρωνε για να πετύχει. Το ίδιο βράδυ οι υπόλοιπες γυναίκες κοσκίνιζαν το αλεύρι  και ήταν πολλές γιατί πως αλλιώς θα ζυμωνόταν 50 κιλά αλεύρι. Γιατί τόσο πολύ;

Γιατί το ψωμί θα μοιραζόταν σε όποιον βοηθούσε και το υπόλοιπο θα γινόταν παξιμάδι, που θα μας έθρεφε όλους για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Αφού λοιπόν το προζύμι ήταν έτοιμο οι γυναίκες ξεκινούσαν το ζύμωμα, πρωί – πρωί, κι όσο κι αν ψιθύριζαν πάντα μας ξυπνούσαν. Όχι ότι κοιμόμασταν δηλαδή, αφού περιμέναμε πώς και πώς ένα κομματάκι ζύμης για να φτιάξουμε και το δικό μας ψωμάκι. Οι άντρες από την άλλη προετοίμαζαν το φούρνο. Μάζευαν ξύλα από μέρες και όταν ερχόταν η ώρα, άναβαν τη φωτιά και ετοίμαζαν τα κάρβουνα στον ξυλόφουρνο. Ο φούρνος ήθελε μάστορες καλούς για να πιάσει τη σωστή θερμοκρασία και να μην καεί το ψωμί.

Κατά τις 09.00  τα ψωμιά είχαν είδη μπει στο φούρνο. Κατά τις 10.00 το τραπέζι είχε στρωθεί, οι σαλάτες ήταν έτοιμες, το τυράκι μπόλικο, η ρακί άφθονη κι αν ήμασταν τυχεροί όλο και κάποιος χωριανός ερχόταν με τη λύρα του. Όσο ψωμί περίσσευε κοβόταν πάντα με το χέρι έμπαινε στο φούρνο για 1-2 μέρες ξερενόταν και  γινόταν παξιμάδι. Πως έβγαινε το παξιμάδι από το φούρνο; Με γέλια, γκρίνιες και φωνές γιατί όλα τα πιτσιρίκια ήθελαν να μπουν στο φούρνο για να το μαζέψουν. Και κέρδιζε πάντα ο μικρότερος!

Έτσι περνούσαν τα καλοκαίρια στο χωριό, με λαχανικά απ’ το περβόλι, ψωμί σπιτικό και γάλα απ’ την κατσίκα… Τα χρόνια πέρασαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες έφυγαν. Ευτυχώς για εμάς όμως, οι μνήμες έμειναν, οι γεύσεις δεν ξεχάστηκαν και οι γονείς μας ακόμα προσπαθούν κάθε καλοκαίρι να μας μαζέψουν όλους έστω για 3 μέρες στο χωριό για να ζυμώσουν ψωμί, να στρώσουν τραπέζι και τώρα πια… να κεράσουν κι εμάς μια παγωμένη ρακί.

Πηγή: icookgreek.com

Related Posts

Οι υπέροχες παραλίες της Μεσαράς
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι υπέροχες παραλίες της Μεσαράς

12/06/2025
Διακοπές ρεύματος στη Μεσαρά σήμερα Τρίτη
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακοπές ρεύματος στη Μεσαρά σήμερα Πέμπτη

12/06/2025
Το “e-mesara.gr” συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το “e-mesara.gr” συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

12/06/2025
Η κρήνη στην Ιερά Μονή Βροντησίου με το φακό του Μανώλη Ντρετάκη
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κρήνη στην Ιερά Μονή Βροντησίου με το φακό του Μανώλη Ντρετάκη

12/06/2025
Στο μαγευτικό Μαριδάκι…
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο μαγευτικό Μαριδάκι…

12/06/2025
Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Κεράς στην Κριτσά Λασιθίου
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Κεράς στην Κριτσά Λασιθίου

12/06/2025
Η προκήρυξη των σαμποτέρ για την ανατίναξη του αεροδρομίου Ηρακλείου…
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η προκήρυξη των σαμποτέρ για την ανατίναξη του αεροδρομίου Ηρακλείου…

12/06/2025
13 Αγιοβαρβαρίτες στους 62 Εθνομάρτυρες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

13 Αγιοβαρβαρίτες στους 62 Εθνομάρτυρες

12/06/2025
Previous Post

Ο Αύγουστος με την πένα του Νίκου Καζαντζάκη

Next Post

Ο Μάνος Κατράκης, η μάνα του και η καρδερίνα

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ