Γράφει ο Γιώργος Μαμάκης
Σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων, στο ΒΑ άκρο του Ακρωτηρίου και σε υψόμετρο 260 μ., υπάρχει η ιστορική Σταυροπηγιακή μονή Γουβερνέτου.
Σε μικρή απόσταση προς βορρά της Μονής μέσα σ’ ένα άγριο και μεγαλόπρεπο φαράγγι, που το λένε Αυλάκι, είναι κρυμμένη, αόρατη από τη θάλασσα κι από τα γύρω υψώματα, η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη, περισσότερο γνωστή με το όνομα: Καθολικό. Μια γραφική γέφυρα 50μ. μήκους, 30 μ. ύψους, και 15μ. πλάτους ενώνει τη βαθιά και αφιλόξενη χαράδρα, π;ου φθάνει μέχρι τη θάλασσα και το κατάστρωμα της γέφυρας αποτελεί την αυλή της Μονής.
Στο βάθος τρέχει χείμαρρος “αυθαδέστατος εν καιρώ χειμώνος”, όπως λέει ο Ζαμπέλιος.
Στην απότομη και βραχώδη πλαγιά, έχουν λαξευθεί κλίμακες για την προσπέλαση προς τη Μονή.
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, διαστάσεων 6Χ4 μ. είναι λαξευμένη στο βράχο και μόνο η πρόσοψη είναι κτισμένη με τοιχοποιία.
Γύρω στην αυλή υπάρχουν τα κελιά, αλλά και στην απότομη πλαγιά υπάρχουν σκήτες, όπου ασκήτευαν αναχωρητές, οι οποίοι τρέφονταν με τρόφιμα που τους κρεμούσαν σε καλάθια.
Δυο κελιά είναι τόσο χαμηλά, που μόνο έρποντας μπορεί να μπει κανείς.
Αυτό πιστοποιεί την αρχαιότητα της Μονής, γιατί οι πρώτοι μοναχοί νόμιζαν πως ευχαριστούν τον Θεό, όταν υποβάλλονται σε βασανιστική ζωή.
Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη Μονή που ιδρύθηκε στην Κρήτη τον 6ο ή 7ο αιώνα.
Πιστεύεται ακόμα ότι η Μονή ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη, όπου πέρασε εκεί τα περισσότερά του χρόνια και “κοιμήθηκε” μέσα στο σπήλαιο.