Υλικά Συνταγής
- 3 ποτήρια νερό ή χυμό φρεσκοστυμμένου πορτοκαλιού
- 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο
- 3 κουταλάκια του γλυκού σόδα φαγητού
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλα σκόνη
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- ξύσμα λεμονιού
- 500 γρ. σταφίδα ξανθή
- 1 βανίλια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακή
Εκτέλεση
- Λιώνετε τη ζάχαρη στο ελαιόλαδο και προσθέτετε το χυμό ή το νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα. Στη συνέχεια ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες.
- Το αλεύρι το προσθέτετε σταδιακά και λίγο λίγο ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια και τα τοιχώματα. Τέλος προσθέτετε τις σταφίδες, αφού τις αλευρώσετε.
- Πλάθετε τη ζύμη όπως θέλετε, σε φρατζόλες ή καρβέλια. Τοποθετείτε τα σταφιδόψωμα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ή σε φόρμα. Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (180° C) για 40′-45′.
Πηγή: icookgreek.com