Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σταφιδόψωμα

07/05/2022
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Κατσικάκι λεμονάτο με πατάτες στη γάστρα
0
SHARES
Share on Facebook

ΥΛΙΚΑ
30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά

2 κσ ζάχαρη

2/3 φλυτζ. ζεστό νερό και όσο ακόμα ‘πάρει’ η ζύμη

3 φλυτζ. σκληρό αλεύρι και όσο ακόμα χρειαστεί

3 κσ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομματάκια

1και 1/3 φλυτζ. μαύρες σταφίδες

1 κγ αλάτι

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα μπολ, βάζουμε την μαγιά. Εάν χρησιμοποιούμε φρέσκια, την θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας. Προσθέτουμε την μισή ζάχαρη και το μισό από το νερό, και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη θα πρέπει να έχει κρεμώδη υφή. Την ανακατεύουμε ξανά προτού προχωρήσουμε στην διαδικασία της ζύμης.

Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι προσθέτοντας την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνετε μια τρύπα στο κέντρο και ρίχνετε το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο νερό, και ανακατεύετε καλά μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει και στο μίξερ σας, με το ειδικό εξάρτημα για ζύμη. Όταν γίνει μια ανομοιόμορφη μπάλα, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, κατά προτίμηση ξύλινη. Ζυμώνουμε όσο πιο απαλά γίνεται, και προσθέτουμε χλιαρό νερό εάν η ζύμη μας είναι πολύ θρυμματιστή.

Όταν η ζύμη γίνει σφιχτή και δεν κολλάει πια στα δάχτυλά μας, την σηκώνουμε και την χτυπάμε στην επιφάνεια εργασίας με δύναμη δύο φορές. Με την κίνηση αυτή, ενεργοποιείται η γλουτένη. Πρέπει να είναι λεία και ελαστική.

Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ, και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό περιβάλλον, να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

Μουσκεύουμε τις σταφίδες με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό για περίπου 15-20 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, την μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το βούτυρο καθώς ζυμώνουμε.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 7-8 ίσα μέρη, και σχηματίζουμε μακρόστενα ρολά. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα λαδωμένη, ή στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα καλύπτουμε με μια πετσέτα να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά. Σε αυτό το στάδιο προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.

Πηγή: gourmelita.com

Previous Post

Σοκολατάκια με περγαμόντο

Next Post

Σαν σήμερα 7 Μαΐου! Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Next Post
Σαν σήμερα 7 Μαΐου! Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 7 Μαΐου! Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ