Η μαστίχα είναι η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο το οποίο μεγαλώνει μόνο στη Χίο και ειδικά στα νότια χωριά της, τα λεγόμενα Μαστιχοχώρια.
Στη Χίο καλλιεργείται ο μαστιχοφόρος σχίνος, από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη ή μαστίχα, το σπουδαιότερο προϊόν του νησιού, το οποίο στηρίζει και την τοπική οικονομία.
Η συλλογή της μαστίχας γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Οι εργάτες ισοπεδώνουν το χώρο γύρω από το δέντρο και σχίζουν τον κορμό του δέντρου σε συγκεκριμένα σημεία.
Η μαστίχα αρχίζει να ρέει και σε 15 ημέρες περίπου, σταθεροποιείται και είναι έτοιμη να μαζευτεί.
Αυτό γίνεται από τον Δεκαπενταύγουστο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Κατόπιν η μαστίχα κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς κομμάτι κομμάτι.
Η μαστίχα από την αρχαιότητα είχε πολλές χρήσεις.
Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες.
Πηγή: Ζωή Στο Χωριό