Γράφει ο Γιώργος Μαμάκης
Φθινόπωρο μια εποχή που διακρίνεται για τα χρώματα που παίρνει η φύση, το τέλος του τρύγου, αλλά και για το μάζεμα των καστάνων.
Το κάστανο αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό των καστανοχωριών των Χανίων όπου καλλιεργείται σε αφθονία και αποτελεί το χαρακτηριστικό έδεσμα του φθινοπώρου αλλά και του χειμώνα.
Τα κάστανα είναι ένας από τους αγαπημένους και «παραμυθένιους» καρπούς που μπορεί να μας δώσει η φύση.
Πολύ πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, που τρώγονται συνήθως ψητά, αποτελούν ένα από τα υγιεινότερα σνάκ για μικρούς και μεγάλους. Έχουν συνδεθεί απόλυτα με το χειμώνα, το κρύο, τον καστανά και τα Χριστούγεννα.
Μας συντροφεύουν σε ώρες χαλάρωσης με τσιπουράκι τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Οχι τυχαία λοιπόν οι δυτικές πλαγιές του χωριού Έλος στα Χανιά την περίοδο αυτή είναι γεμάτες κόσμο.
Όλοι σχεδόν μαζεύουν κάστανα.
Το μάζεμα αποτελεί ομαδική δουλειά.
Κατά τη διάρκεια του μαζέματος υπάρχει κέφι και πειράγματα.
Το μάζεμα δεν είναι τόσο εύκολο όπως ίσως μερικοί φαντάζεστε, γι’ αυτό ένα διάλειμμα για κολατσιό κάτω από τις καστανιές είναι πάντα απαραίτητο.
Στην συνέχεια έρχεται η ώρα της διαλογής.
Τα γεμάτα κάστανα σακιά φορτώνονται στο αγροτικό και τα κατεβάζουν κάτω στο χωριό στα στημένα διαλογητήρια για την διαλογή.
Αν αυτόν τον καιρό κάνετε καμία βόλτα προς τα «καστανοχωρια» των παραδοσιακών οικισμών των Χανίων, μη διστάσετε να δώσετε ένα χέρι βοηθείας στο καστανομάζεμα και το σίγουρό είναι πως θα αποζημιωθείτε με υγιεινό και θρεπτικό τρόπο!