Τα σπαράγγια αν και δεν προτιμούνται από την πλειοψηφία των καταναλωτών, έχουν ωστόσο πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Τα σπαράγγια βοηθούν στην απώλεια βάρους, αποτρέπουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), προάγουν την αναπαραγωγική υγεία και τονώνουν τη διάθεση.
Ειδικότερα, τα σπαράγγια περιέχουν θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C, E, K και B6, φυλλικού οξέος, σιδήρου, καλίου, χαλκού, ασβεστίου και πρωτεΐνης και είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.
Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη των σπαραγγιών στην υγεία.
- Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους
Τα σπαράγγια, όχι μόνο είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες (ένα φλιτζάνι έχει 27 θερμίδες), αλλά περιέχουν επίσης φυτικές ίνες (2,8 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι). Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2020, τα σπαράγγια είναι μια καλή επιλογή εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καθώς το σώμα αφομοιώνει τις φυτικές ίνες αργά, με αποτέλεσμα να νιώθει κάποιος χορτάτος μεταξύ των γευμάτων. Έρευνες έχουν βρει ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν τον οργανισμό να μην νιώθει πείνα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και προάγουν την απώλεια βάρους.
Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητα και να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Συνδυάστε τα σπαράγγια με ένα βραστό αυγό για να μεγιστοποιήσετε τη χαμηλή περιεκτικότητα του λαχανικού σε θερμίδες. Ο συνδυασμός των πλούσιων σε φυτικές ίνες σπαραγγιών με την πρωτεΐνη του αυγού, θα σας κάνει να νιώθετε πολύ χορτάτοι.
- Βοηθούν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων
Μία ανασκόπηση του 2020 σημειώνει ότι τα σπαράγγια είναι ένα φυσικό διουρητικό, που σημαίνει ότι βοηθά στην απομάκρυνση των περίσσιων υγρών από το σώμα.
Η ανασκόπηση αναφέρει ότι τα σπαράγγια χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική για να βοηθήσουν στη θεραπεία των ουρολοιμώξεων και άλλων προβλημάτων του ουροποιητικού. Είναι πιθανό μια διατροφή πλούσια σε σπαράγγια να αποτρέψει την ανάπτυξη αυτών των επώδυνων λοιμώξεων.
- Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά
Τα σπαράγγια, ιδιαίτερα τα μωβ, περιέχουν ανθοκυανίνες. Αυτές οι χρωστικές δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά κόκκινες, μπλε και μοβ αποχρώσεις. Οι ανθοκυανίνες έχουν επίσης αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα.
Το υπερβολικό μαγείρεμα των σπαραγγιών, όπως συμβαίνει με όλα τα λαχανικά, μπορεί να προκαλέσει την αποβολή αυτών των βιταμινών. Είναι καλύτερο να ψήσετε ή να βράσετε τα σπαράγγια για μόλις τέσσερα λεπτά.
- Περιέχουν βιταμίνη Ε
Τα σπαράγγια είναι πηγή βιταμίνης Ε, ενός άλλου σημαντικού αντιοξειδωτικού. Αυτή η βιταμίνη βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.
Η έρευνα εξακολουθεί να προσπαθεί να καθορίσει εάν η βιταμίνη Ε μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, την άνοια, την ηπατική νόσο και το εγκεφαλικό.
- Προάγουν την αναπαραγωγική υγεία
Τα πράσινα σπαράγγια περιέχουν υψηλό επίπεδο σαπωνίνης πρωτοδιοσκίνης. Αυτή η φυτική χημική ουσία δίνει στα σπαράγγια πικρή γεύση.
Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2021 εξηγεί ότι η πρωτοδιοσκίνη υποστηρίζει την υγεία των ωοθηκών, ενισχύει τη λίμπιντο μετά την εμμηνόπαυση και μπορεί ακόμη και να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών.
Επίσης βοηθά στην αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης, στην αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας και στην ενίσχυση της λίμπιντο όταν λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος.
- Είναι εξαιρετικά για την υγεία του εντέρου
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 σημείωσε πώς η ινουλίνη, ένα πρεβιοτικό στα σπαράγγια, ωφελεί την υγεία του εντέρου. Η ινουλίνη προάγει μια υγιή ισορροπία των «καλών» βακτηρίων του εντέρου ή προβιοτικών, τα οποία μειώνουν τα αέρια και βοηθούν στην ομαλή αφομοίωση των τροφίμων.
Η κατανάλωση περισσότερων σπαραγγιών μπορεί να διατηρήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο τη λειτουργία του εντέρου και να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.
- Είναι πλούσια σε φολικό οξύ
Μόλις 4 σπαράγγια, περιέχουν το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φολικού οξέος, το οποίο βοηθάει στην εγκυμοσύνη. Όλοι χρειάζονται φολικό οξύ, το οποίο βοηθά το σώμα να παράγει νέα κύτταρα.
Ωστόσο, η λήψη επαρκούς ποσότητας φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτρέψει σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες στον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη του εμβρύου.
Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2019 ανέφερε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα φυλλικού οξέος πριν μείνουν έγκυες είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό από εκείνες που δεν το έκαναν.
- Είναι γεμάτα με βιταμίνη Κ
Ένα φλιτζάνι σπαράγγια, μαζί με άλλα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ. Αυτή η βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και την πήξη, βοηθώντας το σώμα να σταματήσει την αιμορραγία μετά από ένα πιθανό κόψιμο.
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, βοηθά στην παραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τα οστά και ρυθμίζει την οστική απορρόφηση.
Αυτή η διαδικασία προστατεύει την οστική πυκνότητα και τη μάζα διασπώντας τους ιστούς που προκαλούν οστική απώλεια.
- Τονώνουν τη διάθεση
Τα σπαράγγια είναι γεμάτα φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη Β που μπορεί να φτιάξει τη διάθεση και να βοηθήσει κάποιον να αποφύγει τον εκνευρισμό. Η έρευνα έχει βρει μια σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 σε άτομα με κατάθλιψη.
Αυτό το εύρημα οδηγεί ορισμένους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να συνταγογραφούν ημερήσιες δόσεις και των δύο βιταμινών σε άτομα με κατάθλιψη.
Ένα φλιτζάνι ωμά σπαράγγια παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
- Θερμίδες: 26,8
- Λίπος: 0,161 γρ
- Νάτριο: 2,68 χιλιοστόγραμμα (mg)
- Υδατάνθρακες: 5,2 γρ
- Φυτικές ίνες: 2,81 γρ
- Προστιθέμενα σάκχαρα: 0 γρ
- Πρωτεΐνη: 2,95 γρ
Είναι γενικά ασφαλές να καταναλώνετε σπαράγγια. Αφού φάτε σπαράγγια, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ούρα σας έχουν περίεργο χρώμα και μυρωδιά, αλλά αυτό δεν είναι επικίνδυνο. Τα σπαράγγια περιέχουν σπαραγγουσικό οξύ, μια ένωση που περιέχει θείο που αναδίδει μια έντονη μυρωδιά όταν το σώμα το διασπά.
Πότε πρέπει να δώσετε προσοχή
Μπορεί να χρειαστεί να καταναλώνετε σπαράγγια με μέτρο εάν παίρνετε βαρφαρίνη, ένα αντιπηκτικό (αραιωτικό του αίματος). Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη βαρφαρίνη και να την κάνει λιγότερο αποτελεσματική.
Πηγή: healthstat.gr