Τα σπαράγγια συνδυάζονται τέλεια με άλλες ανοιξιάτικες γεύσεις, όπως οι φρέσκοι αρακάδες, το σκόρδο, οι πατάτες και τα βότανα της εποχής. Μπορείτε να τα απολαύσετε ωμά, σε σαλάτες, να τα ψήσετε στο φούρνο, να τα σοτάρετε ή να τα προσθέσετε σε διάφορες συνταγές.
ΑΠΟ GRACE TEAM
Τα σπαράγγια, το πράσινο αυτό λαχανικό που γεμίζει τα τραπέζια μας με το που ζεστάνει ο καιρός, είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο, η καλύτερη εποχή για να τα απολαύσουμε είναι η άνοιξη, όταν βρίσκονται στην απόλυτη ακμή τους και προσφέρουν την πιο φρέσκια και ζωντανή γεύση. Αυτή η περίοδος συγκομιδής τους προσφέρει τη μέγιστη θρεπτική αξία και γεύση, καθώς τα σπαράγγια είναι γεμάτα βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού μας.
Τα σπαράγγια συνδυάζονται τέλεια με άλλες ανοιξιάτικες γεύσεις, όπως τα μπιζέλια, το σκόρδο, οι φρέσκιες πατάτες και τα βότανα της εποχής. Μπορείτε να τα απολαύσετε ωμά, σε σαλάτες, να τα ψήσετε στο φούρνο, να τα σοτάρετε ή να τα προσθέσετε σε διάφορες συνταγές. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες, και οι γεύσεις τους πάντα φρέσκες και ευχάριστες.
Αν και μπορείτε να τα βρείτε όλο το χρόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να τα απολαύσετε φρέσκα, με τη γεύση τους να είναι πιο ζωντανή και τη σύστασή τους πιο τρυφερή. Η πιο συνηθισμένη ποικιλία είναι το πράσινο σπαράγγι, αλλά μπορεί να βρείτε και λευκό και μοβ, τα οποία έχουν διαφορετικές γεύσεις και υφές.
Τα οφέλη για την υγεία μας
Τα σπαράγγια είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας. Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας:
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Τα σπαράγγια είναι γεμάτα από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην προώθηση της υγιούς πέψης. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και την πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, είναι γεμάτα φυλλικό οξύ, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων και είναι σημαντικό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Πηγή Βιταμίνης Κ
Ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το σπαράγγι είναι η βιταμίνη Κ. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την καλή πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Η καλή απορρόφηση της βιταμίνης Κ μειώνει τον κίνδυνο των καταγμάτων και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου στα οστά, ενισχύοντας την οστική μάζα.
Σακχαρώδης Διαβήτης και χρώμιο
Τα σπαράγγια περιέχουν χρώμιο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση της ινσουλίνης από το σώμα και ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό το καθιστά χρήσιμο για άτομα που παρακολουθούν τον διαβήτη ή θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης τους σε ισχυρά πλαίσια.
Αντικαρκινική Δράση
Η γλουταθειόνη, η οποία είναι άφθονη στα σπαράγγια, έχει ισχυρή αποτοξινωτική δράση. Η γλουταθειόνη βοηθά στην απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσιών από το σώμα και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ειδικότερα, έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των πνευμόνων.
Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά
Τα σπαράγγια είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, ενώ μπορούν να συνεισφέρουν και στην καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης, προστατεύοντας το δέρμα και τα όργανα από τη φθορά.
Φυσικό Διουρητικό
Τα σπαράγγια έχουν επίσης φυσική διουρητική δράση, ενισχύοντας την παραγωγή ούρων και βοηθώντας το σώμα να αποβάλλει το υπερβολικό αλάτι και τα υγρά. Αυτή η δράση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα με οίδημα ή για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιολογικές παθήσεις.
Διατροφική αξία των σπαραγγιών
Για κάθε φλιτζάνι (135 γρ.) ωμά σπαράγγια, η διατροφική τους αξία είναι η εξής (σύμφωνα με το USDA):
- Θερμίδες: 27
- Υδατάνθρακες: 5 γρ.
- Ίνες: 3 γρ.
- Σάκχαρα: 2.5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 3 γρ.
- Λίπος: 0 γρ.
- Νάτριο: 3 mg
- Κάλιο: 273 mg (8% ημερήσια αξία)
- Βιταμίνη C: 7.6 mg (13% ημερήσια αξία)
- Βιταμίνη Κ: 56.2 mcg (70% ημερήσια αξία)
- Φυλλικό οξύ: 70.2 mcg (18% ημερήσια αξία)
Τρόποι μαγειρέματος
Για να διατηρήσετε τα αντιοξειδωτικά και τις θρεπτικές ουσίες των σπαραγγιών, προτιμήστε να τα ψήσετε, τηγανίσετε ή να τα σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο. Οι μέθοδοι μαγειρέματος που δεν απαιτούν νερό, θα διατηρήσουν τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους.
Τα σπαράγγια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά είναι και γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία μας. Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της καρδιοαγγειακής υγείας, μέχρι την προστασία από τον καρκίνο και τη γήρανση, αυτό το λαχανικό αξίζει να βρει θέση στην καθημερινή διατροφή σας. Προσθέστε τα στις σαλάτες, τα πιάτα σας ή μαγειρέψτε τα ως συνοδευτικό και απολαύστε όλα τα οφέλη τους.
Πηγή: tovima.gr