Πρόκειται για µια εξέλιξη που έρχεται να κλείσει την ψαλίδα ανάµεσα στις τιµές που έχει διαµορφώσει µέχρι σήµερα η ελληνική παραγωγή (4,90 ευρώ) κι αυτές που πληρώνονται τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της νέας σοδειάς σε Ιταλία και Ισπανία τις τελευταίες εβδοµάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ορισµένες περιπτώσεις αρκετά πάνω από τα 5 ευρώ. Εδώ και ένα µήνα, οι τιµές ελαιολάδου στην Ελλάδα έχουν παγώσει στα 4,90 ευρώ που έκλεισαν πριν ένα µήνα στους Αγίους Αποστόλους.
Η εξέλιξη των τιµών στις ανταγωνίστριες χώρες, που ως γνωστόν αντιµετωπίζουν φέτος σηµαντικά θέµατα µε την παραγωγή τους, έχουν αφήσει προς το παρόν πίσω στο ράλι την εγχώρια παραγωγή, κάτι το οποίο φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί οι έµπειροι Ιταλοί µεσίτες. Σύµφωνα µε διαρροές στον ιταλικό ειδικό Τύπο, η αγορά ελαιολάδου µετατοπίζεται σιγά σιγά στην Ελλάδα, σε αντίθεση µε αυτό που γινόταν τις άλλες χρονιές, όταν οι Ισπανοί ανέµεναν µεγάλες ή έστω φυσιολογικές σε όγκο παραγωγές. Τη δεδοµένη περίοδο, η µόνη χώρα εντός Ευρώπης που µπορεί να διαθέσει ποσότητες προς εξαγωγή, είναι η Ελλάδα και φαίνεται πως είναι θέµα χρόνου να ακουστούν οι πρώτες πράξεις στην περιοχή των 5,10 ευρώ το κιλό.
Προς το παρόν πάντως, το εγχώριο εµπόριο προσπαθεί να κρατήσει χαµηλό προφίλ αναφορικά µε τις προθέσεις του, τουλάχιστον έως ότου ξεκινήσει και η «βασική λαδιά» µέσα στο επόµενο 20ήµερο.
Στην ελληνική αγορά προς το παρόν, µέρα από τα 4,90 ευρώ των Αγίων Αποστόλων, µε 4,50 ευρώ πληρώνονται τα πρώτα ελαιόλαδα µαυρολιάς στη Μεσσηνία και πρόκειται για τη δεύτερη τιµή που έχει κυκλοφορήσει µε απήχηση «στην πιάτσα».
Πηγή: agronews.gr