Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σώζει την καρδιά το πολυφαινολικό ελαιόλαδο – Κοστίζει ως 320 € το κιλό!

01/05/2022
in ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
Σώζει την καρδιά το πολυφαινολικό ελαιόλαδο – Κοστίζει ως 320 € το κιλό!
0
SHARES
Share on Facebook

Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία πραγματοποίησαν την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022, στο Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος στο Eργατικό Κέντρο Καλαμάτας, επιστημονική εκδήλωση για το πολυφαινολικό ελαιόλαδο και τις προστατευτικές του ιδιότητες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, απηύθυναν ο Μανώλης Μάκαρης, διευθυντής στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο Χρήστος Κούρεκ, ειδικευόμενος Καρδιολογίας στο νοσοκομείο Νίμιτς, ο Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής στην Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών και η Γεωργία Μπουζαλά από την οικογενειακή εταιρεία Elettra Premium, που παράγει πολυφαινολικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ο κ. Αντώνης Μπουζαλάς από την εν λόγω αγροτική επιχείρηση, που χορήγησε το προϊόν για να εκπονηθεί η μελέτη, μίλησε για το πολυφαινολικό ελαιόλαδο που παράγει στην Κλεισούρα του δήμου Μεσσήνης. Όπως ανέφερε, ορισμένα από τα ελαιόδεντρα που καλλιεργεί χρονολογούνται από το 1750, οπότε και τα φρόντιζαν οι παππούδες του. Σύμφωνα με τον κ. Μπουζαλά για να βγει το πολυφαινολικό ελαιόλαδο οι άγουρες ελιές πρέπει να πάνε στο ελαιοτριβείο λίγες ώρες, αφού συγκομιστούν, για να γίνει η μάλαξη για συγκεκριμένη ώρα, χωρίς νερό. Εν συνεχεία, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τον κ. Μπουζαλά, το ελαιόλαδο πρέπει να φιλτραριστεί και να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 12-15 βαθμούς Κελσίου, γιατί σε υψηλότερες θερμοκρασίες κινδυνεύει να χάσει το 45% των φαινολών. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η συγκομιδή των συγκεκριμένων ελιών ποικιλίας Κορωνέϊκης, γίνεται νωρίς, από τις αρχές ως τις 20 Οκτωβρίου. Μετέπειτα το προϊόν μπαίνει σε μπουκαλάκι και διατίθεται είτε μέσω της εταιρείας απευθείας στον καταναλωτή, είτε μέσω φαρμακείων, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η εταιρεία του κ. Μπουζαλά καλλιεργεί με εντελώς φυσικό τρόπο και ο ίδιος τους ελαιώνες της οικογένειας και ήδη έχει κάνει εξαγωγή το πολυφαινολικό ελαιόλαδο που παράγει σε τέσσερις χώρες, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τα Σκόπια και την Σερβία, όπου και διατίθεται στην τιμή των 30-32 ευρώ τα 100 ml, δηλαδή στο κιλό 300 με 320 ευρώ! Σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό, ένα μπουκαλάκι των 100 ml αρκεί για κατανάλωση κάθε μέρα επί ένα μήνα περίπου.

Τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη νέα αυτή μελέτη του Νοσοκομείου Καλαμάτας, κάποια στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν στην εν λόγω εκδήλωση, βγήκε το συμπέρασμα ότι το ελαιόλαδο με υψηλές πολυφαινόλες επιδρά σημαντικά στο καρδιαγγειακό. Για τις ανάγκες της κλινικής αυτής μελέτης μάλιστα όπως αναφέρθηκε από τους ειδικούς χορηγήθηκαν στους συμμετέχοντες από τους γιατρούς δυο ειδών δόσεις ελαιολάδου, η πρώτη με περισσότερη ποσότητα αλλά λιγότερες φαινόλες και η δεύτερη με μικρή ποσότητα αλλά ισχυρότερες πολυφαινόλες. Εδώ το συμπέρασμα ήταν, όπως εξήγησε και ο κ. Μαγιάτης, πως η μικρή ποσότητα ελαιολάδου με ισχυρές πολυφαινόλες είναι πιο ευεργετική στον οργανισμό, καθώς απορροφάται πιο εύκολα. Σημειωτέον ότι η εν λόγω μελέτη αναμένεται να δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: notospress.gr

 

Previous Post

Γεμιστές πιπεριές με κοτόπουλο πέστο

Next Post

Σπαράγγια: 26 συνταγές για το λαχανικό που πρωτοκαλλιέργησαν οι αρχαίοι Έλληνες

Next Post
Σπαράγγια: 26 συνταγές για το λαχανικό που πρωτοκαλλιέργησαν οι αρχαίοι Έλληνες

Σπαράγγια: 26 συνταγές για το λαχανικό που πρωτοκαλλιέργησαν οι αρχαίοι Έλληνες

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ