Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σουπιές στιφάδο

08/08/2019
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Σουπιές στιφάδο
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά:
1 κιλό σουπιές μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους
1 κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 -3/4  κούπας κρασί ( είτε άσπρο είτε κόκκινο)
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή 1 κούπα ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε  λίγο νερό)
1 κουταλιά κύμινο
1 κουταλάκι πιπέρι
Ελάχιστο αλάτι.
2-3 φύλλα δάφνης
Προαιρετικά:
5-6 κόκκους μπαχάρι η μισό κουταλάκι σε σκόνη.
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές όπως έλεγα στη συνταγή «σουπιές με το μελάνι τους»

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε μερίδες , και 1-2 από τα σακουλάκια με το μελάνι τους σπασμένα. Τις γυρνάμε μια δυο βόλτες να τσιγαριστούν και να ανακατευτούν με το μελάνι, και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το σκόρδο, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τη δάφνη και ελάχιστο αλάτι για τα κρεμμύδια.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα έως ότου γίνουν οι σουπιές , μαλακώσουν τα κρεμμύδια και δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι. Προσέχουμε να μη πιάσει και κουνάμε συχνά την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να μαρουβίσει 10 λεπτά, και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και τηγανιτές πατάτες. Είναι πολύ νόστιμο  ζεστό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:
1) Αν οι σουπιές είναι φρέσκιες, είναι αρκετά μαύρες όσο και αν τις πλύνουμε και μπορούμε να παραλείψουμε το μελάνι.

2) Το φαγητό γίνεται ικανοποιητικό και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα βάλουμε τα κρεμμύδια, μπορούμε να κλείσουμε τη χύτρα . Μαγειρεύουμε όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της χύτρας αλλά μετά που θα την ανοίξουμε βράζουμε με ανοικτή τη χύτρα ώστε να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλό το φαγητό.

3) Τα θαλασσινά δεν θέλουν αλάτι (τα έχει αλατίσει η θάλασσα λένε οι παλιές. Τώρα γιατί δεν έχει αλατίσει και τα ψάρια, δεν ξέρω). Βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου για τα κρεμμύδια.

4) Οι παλιές συνταγές για στιφάδο (ακόμη και με κρέας), δεν περιέχουν ντομάτα. Το πολύ πολύ να έχουν λίγο πελτέ. Αργότερα οι νοικοκυρές έβαζαν από την σάλτσα ντομάτας που είχαν συντηρήσει για το χειμώνα σε μπουκάλια.

Πιστεύω ότι το στιφάδο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που γίνονται καλύτερα με σάλτσα ντομάτας ή πελτέ και όχι με φρέσκια ντομάτα. Γι αυτό συνηθίζω την κονσέρβα με ντοματάκια όταν δεν έχω πια δική μου σάλτσα. Στο σημερινό, έβαλα ντομάτα από την κατάψυξη και λίγο πελτέ. Επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά ότι είναι καλύτερο με ντοματάκια κονσέρβας.

Πηγή: http://cretangastronomy.blogspot.gr/

Previous Post

Μεγάλο “διπλό” πρόκρισης του Ολυμπιακού στην Πόλη (βίντεο)

Next Post

Ντολμαδάκια από ανθούς κολοκυθιάς

Next Post
Σουπιές στιφάδο

Ντολμαδάκια από ανθούς κολοκυθιάς

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ