Υλικά
- 1 κιλό σουπιές (καθαρισμένες)
- 180 γρ. κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 γρ. μπούκοβο
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. κόκκινο κρασί
- 15 γρ. πελτέ τομάτας
- 60 γρ. νερό
- 500 γρ. άγρια χόρτα
- 500 γρ. σπανάκι
- 40 γρ. μάραθο (ψιλοκομμένο)
- 1 ματσάκι/30 καυκαλήθρες
- Ξύσμα λεμονιού για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα εκτός φωτιάς στρώνουμε στο κάτω μέρος το κρεμμύδι και στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω τις σουπιές.
Αν οι σουπιές είναι πολύ μεγάλες τις κόβουμε σε κομμάτια πάχους 2 – 3 δακτύλων. - Στη συνέχεια, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το μπούκοβο, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί και πιπέρι (δεν βάζουμε αλάτι). Διαλύουμε τον πελτέ τομάτας στο νερό, το προσθέτουμε και αυτό στην κατσαρόλα κλείνουμε το καπάκι της και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία (5-6) για 30 – 35 λεπτά ή εώς ότου μαλακώσουν οι σουπίες. Στα μισά του χρόνου τσεκάρουμε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στην κατσαρόλα και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
- Παράλληλα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τα άγρια χόρτα για 1 – 2 λεπτά.
- Όταν οι σουπίες είναι έτοιμες προσθέτουμε αλάτι και στη συνέχεια το σπανάκι σε 3 δόσεις, για να μπορέσει να χωρέσει στην κατσαρόλα. Mόλις πέσει ο όγκος του προσθέτουμε και τα ζεματισμένα αγριόχορτα.
- Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί καλά η γεύση από τις σουπιές με τα χόρτα.
- Τέλος, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μάραθο και τις καυκαλήθρες και μαγειρεύουμε για άλλα 1 – 2 λεπτά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, γαρνίρουμε με ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.
Πηγή: lambrosvakiaros.com/