Σουσαμόπιτα

2 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

9 φύλλα κρούστας

150 γρ. σουσάμι, +extra για το πασπάλισμα

50 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα

60 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

30 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Ελαιόλαδο, για το πασπάλισμα των φύλλων

Για το σιρόπι:

310 ml νερό

290 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

1 στικ κανέλα

Φλούδες από 1 πορτοκάλι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Για το σιρόπι: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα στο νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλα, τις φλούδες πορτοκαλιού, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε να βρουν για περίπου 5 λεπτά.

2 Μόλις βράσει το σιρόπι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

3 Για την πίτα: Αδειάζουμε σε ένα ταψί το σουσάμι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 10 λεπτά. Αφού ψηθεί, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το καρύδι, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

4 Παράλληλα, λαδώνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 29 εκ. και το καλύπτουμε με ένα φύλλο, το οποίο λαδώνουμε επίσης.

5 Ακριβώς από πάνω, τοποθετούμε ένα φύλλο ακόμα δημιουργώντας έναν σταυρό, το λαδώνουμε και σκεπάζουμε με ένα λαδωμένο φύλλο ακόμα.

6 Στη συνέχεια, απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα γέμισης πάνω από τα φύλλα και τοποθετούμε από πάνω της 3 λαδωμένα φύλλα ακόμα με τον παραπάνω τρόπο.

7 Ύστερα, καλύπτουμε ομοιόμορφα τα φύλλα με την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με 3 λαδωμένα φύλλα ακόμα, τοποθετώντας τα με τον ίδιο τρόπο (σε σχήμα σταυρού).

8 Κατόπιν, κόβουμε λίγο τις άκρες, αν δούμε πως προεξέχουν αρκετά, και τις τυλίγουμε προς τα μέσα.

9 Έπειτα, χαράσσουμε την πίτα σε τρίγωνα κομμάτια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 1 ώρα.

10 Μόλις ψηθεί η πίτα, αδειάζουμε από πάνω της το κρύο σιρόπι, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουσαμόπιτα

1 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά
3 φλυτζάνια τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
1 φλυτζάνια τσαγιού ψιλοκομμένο καρύδι
2 κουτ σούπας ζάχαρη
1 κουτ σούπας κανέλα
1 φλυτζάνια τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
2/3 φλυτζ σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων.

Σιρόπι
2 φλυτζ τσαγιού νερό
2 φλυτζ τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ σούπας μέλι
φλούδα λεμονιού
1 κουτ γλυκού χυμό λεμονιού.
Εκτέλεση
Ξεκινάμε βάζοντας τα υλικά για το σιρόπι χωρίς το χυμό λεμονιού μετρώντας 7 λεπτά από τη στιγμή βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά κ αφού κρυώσει για 30 λεπτά βάζουμε το χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε το σουσάμι το καρύδι τη κανέλα τη ζάχαρη κ τη φρυγανιά σε ένα τάπερ Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι.

Ανοίγουμε τα φύλλα Λαδώνουμε ένα ένα τα φύλλα πασπαλίζουμε το μείγμα με το σουσάμι
Σουρώνουμε τα φύλα και στρώνουμε κολλητά στο ταψί. …..επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Ψήνουμε αφού πρώτα την έχουμε χαράξει. .

Ψήνουμε στους 180 αντιστάσεις για 35-40 λεπτά ώσπου να ροδίσει κ την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι σε ζέστη σουσαμόπιτα. ….κόβουμε έπειτα από μια ώρα. ..

Πηγή: daddy-cool.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο