Σουπιές στιφάδο

1 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση

1 κιλό κρεμμύδια, για στιφάδο

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

100 ml κόκκινο κρασί

3 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

½ κ.γ. μπαχάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1  Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.

2 Έπειτα, προσθέτουμε μέσα τις σουπιές, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.

3 Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, το κύμινο, ανακατεύουμε εκ νέου και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.

4 Κατόπιν, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

5 Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσέχουμε να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

6 Μόλις είναι έτοιμες, σερβίρουμε τις σουπιές ζεστές.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

1 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση

1 κιλό κρεμμύδια, για στιφάδο

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

100 ml κόκκινο κρασί

3 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

½ κ.γ. μπαχάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1  Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.

2 Έπειτα, προσθέτουμε μέσα τις σουπιές, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.

3 Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, το κύμινο, ανακατεύουμε εκ νέου και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.

4 Κατόπιν, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

5 Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσέχουμε να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

6 Μόλις είναι έτοιμες, σερβίρουμε τις σουπιές ζεστές.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

1 λεπτά ανάγνωσης

 ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές

4-5 κουταλιές λάδι

1 κουταλιά πελτέ ή 1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες

2-3 φύλλα δάφνης

αλάτι, πιπέρι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, ρίχνουμε τις σουπιές και τσιγαρίζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε το ξύδι, τη ντομάτα, τη δάφνη, λίγο αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι νερό και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα.

Φανούρης Λιοδάκης

Πηγή: 52dim-irakl.ira.sch.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:
1 κιλό σουπιές μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους
1 κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 -3/4  κούπας κρασί ( είτε άσπρο είτε κόκκινο)
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή 1 κούπα ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε  λίγο νερό)
1 κουταλιά κύμινο
1 κουταλάκι πιπέρι
Ελάχιστο αλάτι.
2-3 φύλλα δάφνης
Προαιρετικά:
5-6 κόκκους μπαχάρι η μισό κουταλάκι σε σκόνη.
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές όπως έλεγα στη συνταγή «σουπιές με το μελάνι τους»

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε μερίδες , και 1-2 από τα σακουλάκια με το μελάνι τους σπασμένα. Τις γυρνάμε μια δυο βόλτες να τσιγαριστούν και να ανακατευτούν με το μελάνι, και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το σκόρδο, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τη δάφνη και ελάχιστο αλάτι για τα κρεμμύδια.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα έως ότου γίνουν οι σουπιές , μαλακώσουν τα κρεμμύδια και δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι. Προσέχουμε να μη πιάσει και κουνάμε συχνά την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να μαρουβίσει 10 λεπτά, και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και τηγανιτές πατάτες. Είναι πολύ νόστιμο  ζεστό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:
1) Αν οι σουπιές είναι φρέσκιες, είναι αρκετά μαύρες όσο και αν τις πλύνουμε και μπορούμε να παραλείψουμε το μελάνι.

2) Το φαγητό γίνεται ικανοποιητικό και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα βάλουμε τα κρεμμύδια, μπορούμε να κλείσουμε τη χύτρα . Μαγειρεύουμε όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της χύτρας αλλά μετά που θα την ανοίξουμε βράζουμε με ανοικτή τη χύτρα ώστε να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλό το φαγητό.

3) Τα θαλασσινά δεν θέλουν αλάτι (τα έχει αλατίσει η θάλασσα λένε οι παλιές. Τώρα γιατί δεν έχει αλατίσει και τα ψάρια, δεν ξέρω). Βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου για τα κρεμμύδια.

4) Οι παλιές συνταγές για στιφάδο (ακόμη και με κρέας), δεν περιέχουν ντομάτα. Το πολύ πολύ να έχουν λίγο πελτέ. Αργότερα οι νοικοκυρές έβαζαν από την σάλτσα ντομάτας που είχαν συντηρήσει για το χειμώνα σε μπουκάλια.

Πιστεύω ότι το στιφάδο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που γίνονται καλύτερα με σάλτσα ντομάτας ή πελτέ και όχι με φρέσκια ντομάτα. Γι αυτό συνηθίζω την κονσέρβα με ντοματάκια όταν δεν έχω πια δική μου σάλτσα. Στο σημερινό, έβαλα ντομάτα από την κατάψυξη και λίγο πελτέ. Επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά ότι είναι καλύτερο με ντοματάκια κονσέρβας.

Πηγή: cretangastronomy.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

1 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση

1 κιλό κρεμμύδια, για στιφάδο

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

100 ml κόκκινο κρασί

3 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

½ κ.γ. μπαχάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1  Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.

2 Έπειτα, προσθέτουμε μέσα τις σουπιές, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.

3 Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτα, το μπαχάρι, το κύμινο, ανακατεύουμε εκ νέου και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.

4 Κατόπιν, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

5 Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσέχουμε να ανακατευόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

6 Μόλις είναι έτοιμες, σερβίρουμε τις σουπιές ζεστές.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:
1 κιλό σουπιές μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους
1 κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 -3/4  κούπας κρασί ( είτε άσπρο είτε κόκκινο)
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή 1 κούπα ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε  λίγο νερό)
1 κουταλιά κύμινο
1 κουταλάκι πιπέρι
Ελάχιστο αλάτι.
2-3 φύλλα δάφνης
Προαιρετικά:
5-6 κόκκους μπαχάρι η μισό κουταλάκι σε σκόνη.
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές όπως έλεγα στη συνταγή «σουπιές με το μελάνι τους»

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε μερίδες , και 1-2 από τα σακουλάκια με το μελάνι τους σπασμένα. Τις γυρνάμε μια δυο βόλτες να τσιγαριστούν και να ανακατευτούν με το μελάνι, και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το σκόρδο, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τη δάφνη και ελάχιστο αλάτι για τα κρεμμύδια.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα έως ότου γίνουν οι σουπιές , μαλακώσουν τα κρεμμύδια και δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι. Προσέχουμε να μη πιάσει και κουνάμε συχνά την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να μαρουβίσει 10 λεπτά, και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και τηγανιτές πατάτες. Είναι πολύ νόστιμο  ζεστό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:
1) Αν οι σουπιές είναι φρέσκιες, είναι αρκετά μαύρες όσο και αν τις πλύνουμε και μπορούμε να παραλείψουμε το μελάνι.

2) Το φαγητό γίνεται ικανοποιητικό και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα βάλουμε τα κρεμμύδια, μπορούμε να κλείσουμε τη χύτρα . Μαγειρεύουμε όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της χύτρας αλλά μετά που θα την ανοίξουμε βράζουμε με ανοικτή τη χύτρα ώστε να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλό το φαγητό.

3) Τα θαλασσινά δεν θέλουν αλάτι (τα έχει αλατίσει η θάλασσα λένε οι παλιές. Τώρα γιατί δεν έχει αλατίσει και τα ψάρια, δεν ξέρω). Βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου για τα κρεμμύδια.

4) Οι παλιές συνταγές για στιφάδο (ακόμη και με κρέας), δεν περιέχουν ντομάτα. Το πολύ πολύ να έχουν λίγο πελτέ. Αργότερα οι νοικοκυρές έβαζαν από την σάλτσα ντομάτας που είχαν συντηρήσει για το χειμώνα σε μπουκάλια.

Πιστεύω ότι το στιφάδο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που γίνονται καλύτερα με σάλτσα ντομάτας ή πελτέ και όχι με φρέσκια ντομάτα. Γι αυτό συνηθίζω την κονσέρβα με ντοματάκια όταν δεν έχω πια δική μου σάλτσα. Στο σημερινό, έβαλα ντομάτα από την κατάψυξη και λίγο πελτέ. Επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά ότι είναι καλύτερο με ντοματάκια κονσέρβας.

Πηγή: cretangastronomy.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:
1 κιλό σουπιές μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους
1 κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 -3/4  κούπας κρασί ( είτε άσπρο είτε κόκκινο)
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή 1 κούπα ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε  λίγο νερό)
1 κουταλιά κύμινο
1 κουταλάκι πιπέρι
Ελάχιστο αλάτι.
2-3 φύλλα δάφνης
Προαιρετικά:
5-6 κόκκους μπαχάρι η μισό κουταλάκι σε σκόνη.
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές όπως έλεγα στη συνταγή «σουπιές με το μελάνι τους»

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε μερίδες , και 1-2 από τα σακουλάκια με το μελάνι τους σπασμένα. Τις γυρνάμε μια δυο βόλτες να τσιγαριστούν και να ανακατευτούν με το μελάνι, και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το σκόρδο, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τη δάφνη και ελάχιστο αλάτι για τα κρεμμύδια.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα έως ότου γίνουν οι σουπιές , μαλακώσουν τα κρεμμύδια και δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι. Προσέχουμε να μη πιάσει και κουνάμε συχνά την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να μαρουβίσει 10 λεπτά, και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και τηγανιτές πατάτες. Είναι πολύ νόστιμο  ζεστό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:
1) Αν οι σουπιές είναι φρέσκιες, είναι αρκετά μαύρες όσο και αν τις πλύνουμε και μπορούμε να παραλείψουμε το μελάνι.

2) Το φαγητό γίνεται ικανοποιητικό και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα βάλουμε τα κρεμμύδια, μπορούμε να κλείσουμε τη χύτρα . Μαγειρεύουμε όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της χύτρας αλλά μετά που θα την ανοίξουμε βράζουμε με ανοικτή τη χύτρα ώστε να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλό το φαγητό.

3) Τα θαλασσινά δεν θέλουν αλάτι (τα έχει αλατίσει η θάλασσα λένε οι παλιές. Τώρα γιατί δεν έχει αλατίσει και τα ψάρια, δεν ξέρω). Βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου για τα κρεμμύδια.

4) Οι παλιές συνταγές για στιφάδο (ακόμη και με κρέας), δεν περιέχουν ντομάτα. Το πολύ πολύ να έχουν λίγο πελτέ. Αργότερα οι νοικοκυρές έβαζαν από την σάλτσα ντομάτας που είχαν συντηρήσει για το χειμώνα σε μπουκάλια.

Πιστεύω ότι το στιφάδο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που γίνονται καλύτερα με σάλτσα ντομάτας ή πελτέ και όχι με φρέσκια ντομάτα. Γι αυτό συνηθίζω την κονσέρβα με ντοματάκια όταν δεν έχω πια δική μου σάλτσα. Στο σημερινό, έβαλα ντομάτα από την κατάψυξη και λίγο πελτέ. Επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά ότι είναι καλύτερο με ντοματάκια κονσέρβας.

Πηγή: cretangastronomy.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

1 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση

1 κιλό κρεμμύδια, για στιφάδο

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

100 ml κόκκινο κρασί

3 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

½ κ.γ. μπαχάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1  Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.

2 Έπειτα, προσθέτουμε μέσα τις σουπιές, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.

3 Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, το κύμινο, ανακατεύουμε εκ νέου και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.

4 Κατόπιν, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

5 Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσέχουμε να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

6 Μόλις είναι έτοιμες, σερβίρουμε τις σουπιές ζεστές.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

1 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση

1 κιλό κρεμμύδια, για στιφάδο

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

100 ml κόκκινο κρασί

3 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

½ κ.γ. μπαχάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1  Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.

2 Έπειτα, προσθέτουμε μέσα τις σουπιές, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.

3 Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, το κύμινο, ανακατεύουμε εκ νέου και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.

4 Κατόπιν, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

5 Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσέχουμε να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

6 Μόλις είναι έτοιμες, σερβίρουμε τις σουπιές ζεστές.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:
1 κιλό σουπιές μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους
1 κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 -3/4  κούπας κρασί ( είτε άσπρο είτε κόκκινο)
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή 1 κούπα ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε  λίγο νερό)
1 κουταλιά κύμινο
1 κουταλάκι πιπέρι
Ελάχιστο αλάτι.
2-3 φύλλα δάφνης
Προαιρετικά:
5-6 κόκκους μπαχάρι η μισό κουταλάκι σε σκόνη.
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές όπως έλεγα στη συνταγή «σουπιές με το μελάνι τους»

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε μερίδες , και 1-2 από τα σακουλάκια με το μελάνι τους σπασμένα. Τις γυρνάμε μια δυο βόλτες να τσιγαριστούν και να ανακατευτούν με το μελάνι, και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το σκόρδο, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τη δάφνη και ελάχιστο αλάτι για τα κρεμμύδια.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα έως ότου γίνουν οι σουπιές , μαλακώσουν τα κρεμμύδια και δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι. Προσέχουμε να μη πιάσει και κουνάμε συχνά την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να μαρουβίσει 10 λεπτά, και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και τηγανιτές πατάτες. Είναι πολύ νόστιμο  ζεστό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:
1) Αν οι σουπιές είναι φρέσκιες, είναι αρκετά μαύρες όσο και αν τις πλύνουμε και μπορούμε να παραλείψουμε το μελάνι.

2) Το φαγητό γίνεται ικανοποιητικό και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα βάλουμε τα κρεμμύδια, μπορούμε να κλείσουμε τη χύτρα . Μαγειρεύουμε όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της χύτρας αλλά μετά που θα την ανοίξουμε βράζουμε με ανοικτή τη χύτρα ώστε να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλό το φαγητό.

3) Τα θαλασσινά δεν θέλουν αλάτι (τα έχει αλατίσει η θάλασσα λένε οι παλιές. Τώρα γιατί δεν έχει αλατίσει και τα ψάρια, δεν ξέρω). Βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου για τα κρεμμύδια.

4) Οι παλιές συνταγές για στιφάδο (ακόμη και με κρέας), δεν περιέχουν ντομάτα. Το πολύ πολύ να έχουν λίγο πελτέ. Αργότερα οι νοικοκυρές έβαζαν από την σάλτσα ντομάτας που είχαν συντηρήσει για το χειμώνα σε μπουκάλια.

Πιστεύω ότι το στιφάδο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που γίνονται καλύτερα με σάλτσα ντομάτας ή πελτέ και όχι με φρέσκια ντομάτα. Γι αυτό συνηθίζω την κονσέρβα με ντοματάκια όταν δεν έχω πια δική μου σάλτσα. Στο σημερινό, έβαλα ντομάτα από την κατάψυξη και λίγο πελτέ. Επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά ότι είναι καλύτερο με ντοματάκια κονσέρβας.

Πηγή: cretangastronomy.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

1 λεπτά ανάγνωσης

 ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές

4-5 κουταλιές λάδι

1 κουταλιά πελτέ ή 1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες

2-3 φύλλα δάφνης

αλάτι, πιπέρι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο λάδι, ρίχνουμε τις σουπιές και τσιγαρίζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε το ξύδι, τη ντομάτα, τη δάφνη, λίγο αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι νερό και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα.

Φανούρης Λιοδάκης

Πηγή: 52dim-irakl.ira.sch.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:
1 κιλό σουπιές μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους
1 κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 -3/4  κούπας κρασί ( είτε άσπρο είτε κόκκινο)
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή 1 κούπα ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε  λίγο νερό)
1 κουταλιά κύμινο
1 κουταλάκι πιπέρι
Ελάχιστο αλάτι.
2-3 φύλλα δάφνης
Προαιρετικά:
5-6 κόκκους μπαχάρι η μισό κουταλάκι σε σκόνη.
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές όπως έλεγα στη συνταγή «σουπιές με το μελάνι τους»

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε μερίδες , και 1-2 από τα σακουλάκια με το μελάνι τους σπασμένα. Τις γυρνάμε μια δυο βόλτες να τσιγαριστούν και να ανακατευτούν με το μελάνι, και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το σκόρδο, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τη δάφνη και ελάχιστο αλάτι για τα κρεμμύδια.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα έως ότου γίνουν οι σουπιές , μαλακώσουν τα κρεμμύδια και δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι. Προσέχουμε να μη πιάσει και κουνάμε συχνά την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να μαρουβίσει 10 λεπτά, και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και τηγανιτές πατάτες. Είναι πολύ νόστιμο  ζεστό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:
1) Αν οι σουπιές είναι φρέσκιες, είναι αρκετά μαύρες όσο και αν τις πλύνουμε και μπορούμε να παραλείψουμε το μελάνι.

2) Το φαγητό γίνεται ικανοποιητικό και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα βάλουμε τα κρεμμύδια, μπορούμε να κλείσουμε τη χύτρα . Μαγειρεύουμε όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της χύτρας αλλά μετά που θα την ανοίξουμε βράζουμε με ανοικτή τη χύτρα ώστε να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλό το φαγητό.

3) Τα θαλασσινά δεν θέλουν αλάτι (τα έχει αλατίσει η θάλασσα λένε οι παλιές. Τώρα γιατί δεν έχει αλατίσει και τα ψάρια, δεν ξέρω). Βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου για τα κρεμμύδια.

4) Οι παλιές συνταγές για στιφάδο (ακόμη και με κρέας), δεν περιέχουν ντομάτα. Το πολύ πολύ να έχουν λίγο πελτέ. Αργότερα οι νοικοκυρές έβαζαν από την σάλτσα ντομάτας που είχαν συντηρήσει για το χειμώνα σε μπουκάλια.

Πιστεύω ότι το στιφάδο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που γίνονται καλύτερα με σάλτσα ντομάτας ή πελτέ και όχι με φρέσκια ντομάτα. Γι αυτό συνηθίζω την κονσέρβα με ντοματάκια όταν δεν έχω πια δική μου σάλτσα. Στο σημερινό, έβαλα ντομάτα από την κατάψυξη και λίγο πελτέ. Επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά ότι είναι καλύτερο με ντοματάκια κονσέρβας.

Πηγή: cretangastronomy.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

1 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση

1 κιλό κρεμμύδια, για στιφάδο

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

100 ml κόκκινο κρασί

3 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

½ κ.γ. μπαχάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1  Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.

2 Έπειτα, προσθέτουμε μέσα τις σουπιές, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.

3 Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, το κύμινο, ανακατεύουμε εκ νέου και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.

4 Κατόπιν, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

5 Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσέχουμε να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

6 Μόλις είναι έτοιμες, σερβίρουμε τις σουπιές ζεστές.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

1 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση

1 κιλό κρεμμύδια, για στιφάδο

400 γρ. ντομάτα κονκασέ

100 ml κόκκινο κρασί

3 φύλλα δάφνης

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

½ κ.γ. μπαχάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1  Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.

2 Έπειτα, προσθέτουμε μέσα τις σουπιές, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.

3 Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, το μπαχάρι, το κύμινο, ανακατεύουμε εκ νέου και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.

4 Κατόπιν, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

5 Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε ξανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσέχουμε να ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

6 Μόλις είναι έτοιμες, σερβίρουμε τις σουπιές ζεστές.

Πηγή: giorgostsoulis.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Σουπιές στιφάδο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά:
1 κιλό σουπιές μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους
1 κιλό κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φετάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 -3/4  κούπας κρασί ( είτε άσπρο είτε κόκκινο)
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή 1 κούπα ντομάτα και 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε  λίγο νερό)
1 κουταλιά κύμινο
1 κουταλάκι πιπέρι
Ελάχιστο αλάτι.
2-3 φύλλα δάφνης
Προαιρετικά:
5-6 κόκκους μπαχάρι η μισό κουταλάκι σε σκόνη.
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σουπιές όπως έλεγα στη συνταγή «σουπιές με το μελάνι τους»

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε μερίδες , και 1-2 από τα σακουλάκια με το μελάνι τους σπασμένα. Τις γυρνάμε μια δυο βόλτες να τσιγαριστούν και να ανακατευτούν με το μελάνι, και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, το σκόρδο, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τη δάφνη και ελάχιστο αλάτι για τα κρεμμύδια.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μεσαία θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα έως ότου γίνουν οι σουπιές , μαλακώσουν τα κρεμμύδια και δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι. Προσέχουμε να μη πιάσει και κουνάμε συχνά την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να μαρουβίσει 10 λεπτά, και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και τηγανιτές πατάτες. Είναι πολύ νόστιμο  ζεστό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:
1) Αν οι σουπιές είναι φρέσκιες, είναι αρκετά μαύρες όσο και αν τις πλύνουμε και μπορούμε να παραλείψουμε το μελάνι.

2) Το φαγητό γίνεται ικανοποιητικό και στη χύτρα ταχύτητας. Μετά που θα βάλουμε τα κρεμμύδια, μπορούμε να κλείσουμε τη χύτρα . Μαγειρεύουμε όσο χρόνο λένε οι οδηγίες της χύτρας αλλά μετά που θα την ανοίξουμε βράζουμε με ανοικτή τη χύτρα ώστε να δέσει η σάλτσα και να μην είναι νερουλό το φαγητό.

3) Τα θαλασσινά δεν θέλουν αλάτι (τα έχει αλατίσει η θάλασσα λένε οι παλιές. Τώρα γιατί δεν έχει αλατίσει και τα ψάρια, δεν ξέρω). Βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου για τα κρεμμύδια.

4) Οι παλιές συνταγές για στιφάδο (ακόμη και με κρέας), δεν περιέχουν ντομάτα. Το πολύ πολύ να έχουν λίγο πελτέ. Αργότερα οι νοικοκυρές έβαζαν από την σάλτσα ντομάτας που είχαν συντηρήσει για το χειμώνα σε μπουκάλια.

Πιστεύω ότι το στιφάδο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που γίνονται καλύτερα με σάλτσα ντομάτας ή πελτέ και όχι με φρέσκια ντομάτα. Γι αυτό συνηθίζω την κονσέρβα με ντοματάκια όταν δεν έχω πια δική μου σάλτσα. Στο σημερινό, έβαλα ντομάτα από την κατάψυξη και λίγο πελτέ. Επιβεβαίωσα για μια ακόμη φορά ότι είναι καλύτερο με ντοματάκια κονσέρβας.

Πηγή: cretangastronomy.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο