Σοκολατένιο χιονισμένο κέϊκ. Μια συνταγή για ένα υπέροχο κέϊκ-τούρτα με φανταστικό γαρνίρισμα. Ένα κέικ, που θα σας φανεί λίγο απαιτητικό στη παρασκευή του αλλά τελικά η γεύση του και η εμφάνισή του θα σας αποζημειώσει με το παραπάνω.
Υλικά συνταγής
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γρ. καστανή ζάχαρη + 2 κ.σ. επιπλέον
50 γρ. κακάο
200 ml ηλιέλαιο + επιπλέον για άλειμμα
380 ml ξινή κρέμα [sour cream] έτοιμη εμπορίου
3 αυγά
150ml νερό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 καψουλίτσες βανίλιας
Για τη γέμιση και επικάλυψη:
500 γρ. ζάχαρη άχνη + 25 γρ. επιπλέον κοσκινισμένη
1 κ.σ υγρή γλυκόζη ή μέλι
1 καψουλίτσα βανίλιας
3 ασπράδια αυγών
125ml νερό
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις και λαδώστε ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι διαστάσεων 20 εκατοστών.
Για το κέϊκ: Θρυμματίζετε στο multi τα κομματάκια σοκολάτας. Σε μεγάλο μπολ βάζετε το λάδι με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ χειρός να ενσωματωθούν. Προσθέτετε, συνεχίζοντας το χτύπημα, τα 150 ml από τη ξινή κρέμα εναλλάξ με το αλεύρι, το κακάο, τα αυγά, τη βανίλια και 150ml νερό. Μόλις έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα, προσθέτετε και 150 γρ. από τη θρυμματισμένη σοκολάτα και χτυπάτε για λίγο ακόμα να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Αδειάζετε το μείγμα το ταψάκι και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 20′ ή 30′ [κάντε το πείραμα με το καλαμάκι και αν βγει στεγνό το κέϊκ είναι έτοιμο. Το βγάζετε από το φούρνο, το αναποδογυρίζετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το κόβετε σε 3 στρώματα με ένα μεγάλο πριονωτό μαχαίρι.
Όσο ψήνετε το κέϊκ βάζετε σε κατσαρολίτσα τη υπόλοιπη ξινή κρέμα, την υπόλοιπη θρυμματισμένη σοκολάτα και τις 2 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να έχετε ένα λείο γλάσο. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τη στην άκρη να μισοκρυώσει το γλάσο. Μόλις χλιαρύνει απλώνετε 2 στρώσεις γλάσου στα 2 στρώματα του κέϊκ.
Για τη γέμιση και επικάληψη: Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα τη γλυκόζη ή το μέλι, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και 125 ml νερό. Tα βράζετε, σε υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 5′ από το σημείο βρασμού μέχρι να έχετε ένα διαυγές σιρόπι.
Εν τω μεταξύ χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σφίξουν ελαφρώς. Αρχίζετε, συνεχίζοντας το χτύπημα, να ρίχνετε μέσα στο μείγμα αυγών το ζεστό σιρόπι με σταθερή ροή, χτυπάτε για 1′ και προσθέτετε και τα 25 γρ. ζάχαρη άχνη. Χτυπάτε 1′ ακόμα μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα.
Για τη συναρμολόγηση: Βάζετε τη βάση από το κέϊκ σε πιατέλα, προσθέτετε πάνω από το γλάσο σοκολάτας μια στρώση λευκής γέμισης, το καλύπτετε με το δεύτερο στρώμα κέϊκ και βάζετε άλλη μια στρώση λευκής γέμισης πάνω στο γλάσο σοκολάτας. Τέλος σκεπάζετε με το τρίτο στρώμα κέϊκ και γαρνίρετε όλο το κέϊκ με το υπόλοιπη λευκή κρέμα γαρνιρίσματος.
* Προαιρετικά αντικαταστείστε τη ξινή κρέμα με κρέμα γάλακτος και 1 κ.γ. χυμό λεμονιού ελαφρώς χτυπημένη μέχρι να αφρατέψει.
Σημείωση: Προαιρετικά μπορείτε να το βάλετε σε μεγαλύτερο ταψάκι και να κάνετε 2 στρώσεις κέϊκ αντί για 3.
Πηγή: sintayes.gr