Ένα από τα παραδοσιακά κρητικά ζυμαρικά είναι τα σκιουφιχτά μακαρόνια, ονομάζονται σκιουφιχτά, λόγω του ότι τα στουφίζουμε για να τα φτιάξουμε. Είναι ένα Εξαιρετικό ζυμαρικό που δένει με αβανταδόρικες σάλτσες και εισχωρεί στο εσωτερικό.
Κρητικά αλλαντικά, όπως το απάκι και το σύγκλινο είναι φημισμένα για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση. Δέσαμε λοιπόν όλα αυτά τα υπέροχα υλικά σε ένα πιάτο και δημιουργήσαμε ένα πεντανόστιμο φαγητό που θα λατρέψετε.
Υλικά
100γρ. απάκι
100γρ. σύγκλινο
100γρ. καπνιστή μπριζόλα
50ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1/2 πράσο
1 σκελίδα σκόρδο
5 ξερά σύκα
100ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά αλεύρι
Θυμάρι
Πιπέρι
500γρ. σκιουφιχτά μακαρόνια
Γραβιέρα ή ξηρό ανθότυρο για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Κόβουμε στη μέση τα σύκα και αφήνουμε σε ένα μπολ για μία ώρα αφού τα σκεπάσουμε με το κόκκινο κρασί.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα σκιουφιχτά μακαρόνια και αρκετό αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα αλλαντικά κομμένα σε κομμάτια, ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να πάρουν χρώμα, μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
Μέσα στο λαδάκι που έχει απομείνει στο τηγάνι, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο το πράσο και το σκόρδο, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τα σύκα και πασπαλίζουμε με το αλεύρι, σβήνουμε με κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε το θυμάρι και στη συνέχεια τα αλλαντικά, αφήνουμε για 3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα σε μέτρια θερμοκρασία.
Μεταφέρουμε με μία σουρωτή κουτάλα τα σκουφί τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.
Σερβίρεται ζεστό με αρκετό ξυσμένο ανθότυρο ή γραβιέρα.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: kritikes-geuseis.gr