Υλικά
Βάρος: Για 1 κιλό
Για την αμυγδαλόπαστα
- 70 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 400 γρ. λευκά αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
Για τη γέμιση
- 180 γρ. διάφορα ξερά φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες κ.λπ.)
- 100 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο (ή άλλη της αρεσκείας μας)
- 180 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη σε σκόνη
- ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
Διαδικασία
Αμυγδαλόπαστα
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα αλέθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη (αμυγδαλόπαστα).
- Αφήνουμε για λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Γέμιση
- Πολτοποιούμε στο μπλέντερ πολύ καλά τα ξερά φρούτα, τη μαρμελάδα, την καρυδόψιχα, το ξύσμα και την κανέλα.
Σκαλτσούνια
- Ανοίγουμε την αμυγδαλόπαστα σε λεπτό φύλλο πάχους 3 – 4 χιλ.
- Κόβουμε με μεγάλα κουπ πατ ή, αν δεν έχουμε, χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα πιατάκι από φλιτζάνι του τσαγιού, δίσκους διαμέτρου περίπου 8 – 9 εκ.
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τον διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες ώστε να κολλήσουν καλά μεταξύ τους.
- Πασπαλίζουμε τα σκαλτσούνια με άχνη ζάχαρη.
Πηγή: gastronomos.gr