Υλικά (για 750 – 800 γρ.):
Για τη «ζύμη»:
70 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
100 γρ. ζάχαρη άχνη
400 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα σε σκόνη (υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη στα σούπερ μάρκετ)
Για τη γέμιση:
200 γρ. ταχίνι
100 γρ. σουσάμι
60 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
«Ζύμη»: Ρίχνετε στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δύο δόσεις) όλα τα υλικά και τα «δουλεύετε» μέχρι να ενωθούν και να προκύψει η αμυγδαλόπαστα (μάρτζιπαν). Αφήνετε για λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
Σκαλτσούνια: Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 – 4 χιλ. Με ένα κουπάτ (κόφτης για μπισκότα)διαμέτρου 8 – 9 εκ. ή χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα πιατάκι του ελληνικού καφέ αντίστοιχης διαμέτρου, κόβετε δίσκους ζύμης. Βάζετε στο κέντρο κάθε δίσκου 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση και το διπλώνετε σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλα για να κολλήσουν. Πασπαλίζετε με άχνη και σερβίρετε.
Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος