Με θετικά, αλλά και αρνητικά δεδομένα αναμένεται να ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική σαιζόν στην περιοχή της Σητείας. Το θέμα απασχολεί εντόνως παραγωγούς, συνεταιρισμούς, τυποποιητές κι εν τέλει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, αφού -ως γνωστόν- ο πρωτογενής τομέας και δη η ελαιοκαλλιέργεια αποτελούν βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.
Ο προβληματισμός είναι ήδη έντονος πριν καν αρχίσει η νέα σαιζόν. Τούτο λόγω αφ’ ενός της μειωμένης παραγωγής που προβλέπεται για φέτος κι αφ’ ετέρου λόγω της τιμής του προϊόντος που ναι μεν αναμένεται να είναι καλή, ωστόσο για αρκετούς παραγωγούς χωρίς… αντίκρισμα στο εισόδημά τους.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας -από τους μεγαλύτερους σε δυναμική συνεταιρισμούς στην επαρχία- κ. Σταύρος Κολυδάκης, αναφέρθηκε εν τάχει στην προηγούμενη ελαιοκομική σαιζόν η οποία έχει ολοκληρωθεί με την πώληση σχεδόν του συνόλου των ποσοτήτων που είχαν παραχθεί. Συγκεκριμένα τόσο ο Αγροτικός Σταφιδικός Συνεταιρισμός Σητείας, όσο και σχεδόν συνολικά οι Συνεταιρισμοί της περιοχής -με εξαίρεση ένα ή το πολύ δύο- δεν έχουν πλέον κανένα απόθεμα ελαιόλαδου στις δεξαμενές τους. «Τα λάδια έχουν φύγει. Έχει μένει μία πολύ μικρή ποσότητα. Η ελαιοκομική σαιζόν ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο και σε ό,τι αφορά τις τιμές, την παραγωγή και την ποιότητα του προϊόντος.
Το θέμα των τιμών -ως γνωστόν- κυριάρχησε κατά την ελαιοκομική περίοδο 2022-2023 σε πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο αφού ξεκίνησαν και συνέχισαν την ανοδική πορεία. Σε ό,τι αφορά και την περιοχή της Σητείας οι τιμές ήταν πολύ καλές. Ξεκίνησαν περίπου στα 4,80 ευρώ και κατέληξαν περίπου στα 8,50 δίνοντας μια οικονομική ανάσα στον παραγωγό», επεσήμανε.
Η μειωμένη παραγωγή
Η νέα τώρα ελαιοκομική σαιζόν αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου. Στην κατεύθυνση αυτή οι συνεταιρισμοί, τα ελαιουργεία βρίσκονται σε διαδικασίες προετοιμασιών και οι παραγωγοί σε επιφυλακή και δράση προκειμένου να προστατέψουν όσο είναι εφικτό το προϊόν τους.
Δυστυχώς η φετινή ελαιοκομική περίοδος δεν προβλέπεται πλούσια σε παραγωγή, το αντίθετο, θα είναι αρκετά μειωμένη. Για την περιοχή του Δήμου Σητείας, οι τωρινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία παραγωγή με τα βίας των 3.500 τόνων!
Σε κάποιες μάλιστα περιοχές πιθανότατα να μην τεθούν καν σε λειτουργία τα ελαιουργεία!
Μεγάλο πρόβλημα στη μείωση της παραγωγής στην επικράτεια του δήμου, καταγράφεται σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα στις περιοχές του βόρειου άξονα, αλλά και του νότιου, στην ευρύτερη περιοχή των Κρυών, ενώ μικρότερης έντασης είναι το πρόβλημα πέριξ της πόλης, ωστόσο μείωση υπάρχει παντού.
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών του προηγούμενου χρονικού διαστήματος και δη τέλη της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού, η καταστροφή που προκλήθηκε στις ελιές (και στα αμπέλια) είναι συνολικά μεγάλης έκτασης. Επιπρόσθετα το θέμα του δάκου είναι υπαρκτό χωρίς ωστόσο -όπως φαίνεται- να έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις αν και τελευταία, όπως ανέφερε ο κ. Κολυδάκης, υπάρχει μία αύξηση και καταβάλλεται προσπάθεια τόσο από τα συνεργεία, όσο και τους ίδιους τους παραγωγούς να διαχειριστούν και να ελέγξουν την κατάσταση.
Λόγω των προαναφερόμενων συνθηκών αναμένεται η φετινή ελαιοσυγκομιδή να αρχίσει στα τέλη Οκτωβρίου και κυρίως στις λιγαρές, τα ελαιόφυτα δηλαδή που έχουν λίγες ελιές.
Αναμένεται άνοδος των τιμών
Το θέμα των τιμών του ελαιολάδου εξακολουθεί προφανώς να απασχολεί παραγωγούς κι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και βέβαια τους καταναλωτές. Για τους τελευταίους ήδη υπάρχει μείωση στις αγορές τους.
«Η αισθητή άνοδος φέτος των τιμών», ανέφερε ο κ. Κολυδάκης, ήταν αναμενόμενη σε μεγάλο ποσοστό δεδομένης της διαμορφωθείσας κατάστασης του μεγάλου παίκτη στον χώρο του ελαιόλαδού, της Ισπανίας και βέβαια της μειωμένης παραγωγής και άλλων χωρών όπως. Και για τη νέα σαιζόν προβλέπεται σχεδόν ίδια κατάσταση. Εκτιμάται λοιπόν ότι το λάδι θα ξεκινήσει σε τιμές καλές. Ωστόσο το θέμα -οι τιμές- αυτό συζητείται εντόνως φέτος.
Δε γινόταν το ίδιο τα τελευταία αρκετά χρόνια, οι τιμές του ελαιόλαδου ήταν στα πατώματα. Να θυμίσω ότι είχε φτάσει να πωλείται πριν από δύο χρόνια 1,30 ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον παραγωγό. Ο αγρότης έχει περάσει μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης τα προηγούμενα χρόνια. Διότι έχει αυξηθεί το κόστος της καλλιέργειας σε όλες τις κατευθύνσεις από τα εργατικά μέχρι τα λιπάσματα, τα πάντα. Και όπως προαναφέρθηκε η νέα παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη.
Δεν έγιναν όλες οι πωλήσεις σε υψηλές τιμές!
Συγκυριακά λοιπόν φέτος ανέβηκαν οι τιμές, από τις μεγαλύτερες τιμές ήταν αυτή των 8,50 ευρώ. Όμως δεν έγιναν όλες οι πωλήσεις σε καμία περίπτωση σε αυτή τιμή. Πουλήθηκαν ποσότητες ελαιόλαδουκαι με 5,20, με 6και με 7 ευρώ. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς φθάνει συνολικά σταS/M με 13, με 14, με 15 ευρώ! Αυτό είναι κερδοσκοπία. Προφανώς υπάρχει κέρδος στην διαδικασία της εμπορίας, αλλά διπλές τιμές στην αγορά, το βλέπω αφύσικο!
Η φετινή κατάσταση είναι συγκυριακή, το λάδι είναι από τα πολλά προϊόντα καλώς ή κακώς που θεωρείται χρηματιστηριακό. Η παγκόσμια αγορά έχει πέσει στα τάρταρα, η παραγωγή είναι μειωμένη και η τιμή του έχει ανέβει. Το θέμα είναι η μεγάλη διαφορά από τον παραγωγό στην αγορά».
Πηγή: anatolh.com