Υλικά
Μερίδες: 4
- 500 γρ. σιουφιχτά ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
- 60 ml χυμός λεμονιού
- 8 καρδιές αγκινάρας, καθαρισμένες
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 80 γρ. στάκα (τη βρίσκουμε σε καταστήματα με κρητικά τρόφιμα, όπως Χαλκιαδάκης, Ζουριδάκης, κ.ά., διευθύνσεις στη σελίδα 128)
- 4 αυγά
- 1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- ξύσμα από 1 λεμόνι τριμμένη
- παλαιωμένη κρητική γραβιέρα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει 1 λίτρο νερό. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και τις αγκινάρες.
- Βράζουμε για 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις κόβουμε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό, μέχρι να αρωματίσει το λάδι.
- Πετάμε το σκόρδο, προσθέτουμε τις αγκινάρες και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Δεν θέλουμε να μαλακώσουν πολύ, θέλουμε να μείνουν αλ ντέντε εσωτερικά και να ροδίσουν εξωτερικά.
- Παράλληλα, σε άλλο ευρύχωρο τηγάνι ή πλακερό ζεσταίνουμε τη στάκα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει ημίρρευστη και κιτρινοδιάφανη. Εκεί τηγανίζουμε τα αυγά μάτια και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Όταν είναι έτοιμες οι αγκινάρες, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, αλάτι, πιπέρι και τον μάραθο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.
- Μοιράζουμε τα ζυμαρικά με τις αγκινάρες σε πιάτα, βάζουμε από 1 αυγό σε κάθε μερίδα και περιχύνουμε και με λίγη στάκα. Αν θέλουμε, σκορπίζουμε και λίγη παλαιωμένη γραβιέρα.
Πηγή: gastronomos.gr