Υλικά
500 γρ. σιουφιχτά ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
60 ml χυμός λεμονιού
8 καρδιές αγκινάρας, καθαρισμένες
50 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
80 γρ. στάκα (τη βρίσκουμε σε καταστήματα με κρητικά τρόφιμα, όπως Χαλκιαδάκης, Ζουριδάκης, κ.ά., διευθύνσεις στη σελίδα 128)
4 αυγά
1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
ξύσμα από 1 λεμόνι τριμμένη
παλαιωμένη κρητική γραβιέρα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει 1 λίτρο νερό. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και τις αγκινάρες. Βράζουμε για 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις κόβουμε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό, μέχρι να αρωματίσει το λάδι. Πετάμε το σκόρδο, προσθέτουμε τις αγκινάρες και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Δεν θέλουμε να μαλακώσουν πολύ, θέλουμε να μείνουν αλ ντέντε εσωτερικά και να ροδίσουν εξωτερικά. Παράλληλα, σε άλλο ευρύχωρο τηγάνι ή πλακερό ζεσταίνουμε τη στάκα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει ημίρρευστη και κιτρινοδιάφανη. Εκεί τηγανίζουμε τα αυγά μάτια και αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν είναι έτοιμες οι αγκινάρες, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, αλάτι, πιπέρι και τον μάραθο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά με τις αγκινάρες σε πιάτα, βάζουμε από 1 αυγό σε κάθε μερίδα και περιχύνουμε και με λίγη στάκα. Αν θέλουμε, σκορπίζουμε και λίγη παλαιωμένη γραβιέρα.
Στο ποτήρι μας: Θραψαθήρι, χαρμάνια με Πλυτό και Sauvignon blanc.
Πηγή: gastronomos.gr – Συνταγή: Νίκη Χρυσανθίδου – Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος