Μια σημαντική εσπερίδα διοργανώθηκε στο Τυμπάκι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Νηπιαγωγείων, με τη συνεργασία του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού και της Περιφέρειας Κρήτης.
Θέμα οι εξελίξεις της αγοράς, οι δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων σε τουριστικές επιχειρήσεις
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού κ. Μανόλης Ορφανουδάκης τονίζοντας ότι: Στο Τυμπάκι υπάρχει μια μεγάλη δυναμική στον αγροτικό τομέα. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και προοπτικές. Είναι δεδομένο ότι η Μεσαρά και δη το Τυμπάκι, αποτελούν την περιοχή εκείνη που έχει αποδείξει πως οι αγρότες είναι πρωτοπόροι….
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, που ήταν από τους εισηγητές της Εσπερίδας υπογράμμισε: Κλειδί για να γίνει πράξη αυτή η προσπάθεια είναι να επιτευχθεί ο στόχος των έμμεσων εξαγωγών. Να μπορούν οι αγρότες να τροφοδοτούν άμεσα τους ξενοδόχους και τα προϊόντα τους να καταναλώνονται από τα εκατομμύρια των επισκεπτών στην Κρήτη, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν πέρα από το νησί.
Ο Σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου κ. Νίκος Φουντουλάκης στην εισήγησή του σημείωσε: Οι ξενοδόχοι και οι αγρότες μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν. Οι ξενοδόχοι επιζητούν τη στενή συνεργασία με τους παραγωγούς και είναι έτοιμοι ακόμη και να χρηματοδοτήσουν ομάδες παραγωγών, ενισχύοντας την προσπάθεια τους για ορθή και συστηματική καλλιέργεια προϊόντων
Ο Επιθεωρητής Συστημάτων Ασφάλεια τροφίμων στο φορέα πιστοποίησης ΔΕΛΤΑ Cert κ. Πλάτσης, με τη σειρά του έκανε μια εκτενή αναφορά στις μορφές και τα είδη πιστοποίησης, τα οποία ουσιαστικά – όπως τόνισε- δείχνουν σε όλους ότι είναι ποιοτικά, ελεγμένα και έχουν παραχθεί με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Στην Ημερίδα “Πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα και η διασύνδεσή τους με τον Τουρισμό” στο Τυμπάκι παρέμβαση έκανε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ο οποίος και υπογράμμισε: Συζητάμε πως η διασύνδεση του τουρισμού με την τοπική γαστρονομία, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και τον πολιτισμό μπορεί να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και την ταξιδιωτική εμπειρία, και να αναδείξει την Κρήτη ως ακόμα σημαντικότερο τουριστικό προορισμό. Χρειάζεται οργανωμένη προσπάθεια και ουσιαστική συνεργασία εκατέρωθεν για να αξιοποιήσουμε μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης και απασχόλησης. Χρειάζονται όμως και από πλευράς Πολιτείας, κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρηματικών cluster και συνεργασιών καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο για να ενισχυθεί η δημιουργία αγροτουριστικών επιχειρήσεων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ