Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση έκανε ο πολύ καλός Γιατρός Dimitris Kounalakis για τον πανικό που επικρατεί, εξ αιτίας του κορονοϊού και τα μέτρα προφυλάξεις που μπορεί να ληφθούν από τους πολίτες:
Μέσα στον πανικό που επικρατεί και με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
– Οι γιατροί δεν λέμε πότε σε μια ίωση ότι δεν είναι τίποτα, λέμε ότι δεν χρειάζεται τίποτα από φαρμακευτική αγωγή εκτός από αντιπυρετικά. Στις ιώσεις πάντα την δουλειά και την θεραπεία, την κάνει ο οργανισμός μας με την άμυνα που διαθέτει. Όλα τα υπόλοιπα, σιρόπια, χάπια, κλπ δεν προσφέρουν θεραπεία και μόνο ανακουφίζουν τα συμπτώματα που έχουμε.
– Σε κάθε ίωση μέχρι και στην πιο απλή, που μπορεί να μην είναι υποχρεωτικά ο κορονοϊός, βλέπουμε θανάτους εφόσον ο οργανισμός είναι αδύναμος και το αμυντικό του σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει τον ιό.
– Φροντίζουμε συνεπώς να τρώμε χωρίς υπερβολές και να καταναλώνουμε φρούτα, να κοιμόμαστε και να ξεκουραζόμαστε επαρκώς, να είμαστε ντυμένοι σωστά και σε ανεκτές θερμοκρασίες. Η βιταμίνη C σε χάπια δεν έχει αποδειχτεί να προσφέρει κάτι: Τρώμε φρούτα.
– Πλένουμε τα χέρια μας ταχτικά όταν πιάνουμε αντικείμενα που ακουμπάει πολύς κόσμος, προσέχουμε να μην βήχουμε χωρίς να βάζουμε μπροστά τον αγκώνα μας ή ένα χαρτομάντιλο, δεν αφήνουμε δεξιά-αριστερά χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα, και φροντίζουμε για τον συχνό και επαρκή αερισμό των δωματίων.
– Αν νοιώθουμε ότι κρυώνουμε ή έχουμε ρίγος, αν τρέχει η μύτη μας ή βήχουμε, βάζουμε θερμόμετρο. Δεν καταλαβαίνουμε πάντα το αν έχουμε πυρετό χωρίς να βάλουμε θερμόμετρο. Αν έχουμε θερμοκρασία πάνω από 37,5 βαθμούς αποφεύγουμε τις παρέες σε κλειστούς χώρους με άλλους, αποφεύγουμε τα μέσα μεταφοράς. Δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο με πυρετό, δεν πάμε στην δουλειά, στην ταβέρνα, στους φίλους, στη γιορτή και γενικότερα σε κλειστούς χώρους με πυρετό.
– Αν έχουμε πυρετό ή νοιώθουμε κρυωμένοι, δεν επισκεπτόμαστε τους μεγάλους σε ηλικία, τις έγκυες, τα βρέφη ή ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, και έχουν πχ καρδιακή ανεπάρκεια, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κάνουν θεραπείες για καρκίνο, κάνουν αιμοκάθαρση, λαμβάνουν μόνιμα κορτιζόνη ή άλλη ενέσιμη αγωγή για αυτοάνοσα νοσήματα. Περιμένουμε πρώτα να είμαστε τελείως καλά και να μην έχουμε καθόλου αυξημένη θερμοκρασία.
– Όσο έχουμε βήχα και συνάχι, φοράμε ακόμη και μια απλή μάσκα για να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης του ιού που έχουμε μολυνθεί. Πάντα προσέχουμε εάν μετά που θα περάσει η ιογενής λοίμωξη εμφανιστεί ξανά (συνήθως 2-4 ημέρες μετά) πυρετός ή σπυράκια που πονάνε και επικοινωνούμε άμεσα με το γιατρό μας.
Τα παραπάνω ισχύουν κάθε φορά που έχουμε έναν ιό που κάνει συμπτώματα κρυολογήματος και όλος ο πανικός και το άγχος δεν προσφέρει τίποτα εάν δεν ακολουθούμε τα παραπάνω.