Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι του κρασιού τσικουδιά
- λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- λίγο νερό
Για τη γέμιση
- 200 γρ. ξινομυζήθρα
- λίγο αλάτι
Για το σερβίρισμα
- θυμαρίσιο μέλι
Διαδικασία
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, το ελαιόλαδο και την τσικουδιά. Προσθέτετε το νερό, λίγο λίγο κάθε φορά, ζυμώνοντας μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη.
Καλύπτετε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 40 λεπτά. Κατόπιν την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και τη ζυμώνετε ξανά για 1 λεπτό σε καθαρή, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Αλευρώνετε τον πλάστη και ανοίγετε τη ζύμη. Κόβετε σε ισομεγέθη κομμάτια που πλάθετε στρογγυλά.
Για τη γέμιση: Αλατίζετε ελαφρώς την ξινομυζήθρα σε ένα μπολ. Η ξινομυζήθρα πρέπει να είναι πολύ στεγνή από υγρά για να μη μαλακώσουν τα φύλλα της πίτας. Την πλάθετε σε μπαλάκια (όσα και τα μπαλάκια ζύμης).
Τοποθετείτε το τυρί στο κέντρο του κάθε κομματιού στρογγυλής ζύμης και την κλείνετε καλά δημιουργώντας μπαλάκια. Κατόπιν με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτά στρογγυλά φύλλα.
Αλείφετε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζετε τις πίτες σε δόσεις και από τις δύο πλευρές. Τις ακουμπάτε σε ένα πιάτο και τις διατηρείτε ζεστές. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι πίτες, αλείφοντας τη βάση του τηγανιού με ελαιόλαδο κάθε φορά. Τις σερβίρετε ζεστές περιχύνοντας με θυμαρίσιο μέλι.
Φωτογραφία: Studiom.com – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Πηγή: olivemagazine.gr