Οι Σφακιανές πίτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και εμβληματικά παραδοσιακά εδέσματα της Κρήτης. Προέρχονται από τα Σφακιά και συνδυάζουν την απαλή υφή της γαλομυζήθρας με τη γλύκα του μελιού, μέσα σε ένα λεπτό, τραγανό φύλλο. Σερβίρονται ζεστές και αποτελούν ιδανικό επιδόρπιο ή κέρασμα σε κάθε γιορτινή περίσταση.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- ½ κιλό αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι (σφηνοπότηρο) ρακή (τσικουδιά)
- 1 ποτήρι νερό
Για τη γέμιση:
- ½ κιλό μαλακιά χανιώτικη μυζήθρα (γαλομυζήθρα)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι και το αλάτι. Σχηματίζουμε έναν λάκκο στο κέντρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ρακή και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει μια ζύμη απαλή και ελαστική.
Στο μεταξύ, λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη και ανοίγουμε μικρά φύλλα. Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε φύλλου μια κουταλιά μυζήθρα και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα, σχηματίζοντας μια μπαλίτσα. Με τον πλάστη, ανοίγουμε την κάθε πίτα σε στρογγυλό σχήμα, διαμέτρου περίπου όσο ένα μεσαίο πιάτο.
Ψήνουμε τις πίτες μία-μία σε καυτό τηγάνι, αλειμμένο με ελάχιστο λάδι. Τις γυρίζουμε συνεχώς για να ψηθούν ομοιόμορφα χωρίς να καούν.
Σερβίρονται αμέσως, περιχυμένες με καλής ποιότητας μέλι, ενώ μπορούν να συνοδευτούν ιδανικά με λίγα καρύδια ή σουσάμι.
Πηγή: mykriti.gr