Κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, περιόδευσε χθες στο Λύκειο και στο Γυμνάσιο Τυμπακίου και στο ΕΠΑΛ Μοιρών και συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των Σχολείων. Στην συνέχεια περιόδευσαν στο κέντρο υγείας Μοιρών.
Ειδικότερα, στο Λύκειο Τυμπακίου, ο Μανώλης Συντυχάκης συζήτησε με τους μαθητές, οι οποίοι είχαν οργανώσει κατάληψη, στα πλαίσια των πανελλαδικών μαθητικών κινητοποιήσεων της 4ης Νοέμβρη, προτάσσοντας τα αιτήματα που αφορούν τα εκπαιδευτικά κενά και τα οξυμένα κτιριακά προβλήματα του σχολείου τους, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά αυτόν της αγωνιστικής διεκδίκησης για την αντιμετώπισή τους. Συγκεκριμένα, συνολικά τα κενά στο Λύκειο Τυμπακίου από τις 10 Οκτώβρη φτάνουν περίπου τις 123 ώρες τη βδομάδα! Επιπλέον, τα κτιριακά προβλήματα είναι σοβαρά και αφορούν τη μόνωση του κτιρίου, την έλλειψη κλειστού γυμναστηρίου, και γενικότερα τη συντήρηση των υποδομών. Οι υποδομές του σχολικού κτιρίου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες, με αποτέλεσμα σε όλες τις αίθουσες οι μαθητές να είναι στριμωγμένοι, με όσες συνέπειες έχει αυτό στην τήρηση κανονισμών αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου και στην τήρηση υγιεινής και ασφάλειας. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και το Γυμνάσιο Τυμπακίου, όπου, πέρα από τις υπόλοιπες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τα τυπικά τμήματα, τα τμήματα ένταξης δε λειτουργούν!
Στο ΕΠΑΛ Μοιρών η κατάσταση είναι αντανάκλαση της πολιτικής που διαφημίζει την «κανονικότητα» της τωρινής κυβέρνησης που πήρε μαθήματα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανονικότητα» που σημαίνει πολλές χαμένες διδακτικές ώρες, καθώς λείπουν 5 καθηγητές γεωπονίας, 3 μηχανολόγοι, 1ηλεκτρολόγος, 2 νοσηλευτές, 2 αγγλικής γλώσσας, φιλολογικές ώρες κλπ. Συνάμα, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος καταργήθηκε ειδικότητα στο ΕΠΑΛ, δεδομένο που εξαναγκάζει τους μαθητές να φοιτούν σε άλλο αντικείμενο από αυτό που έχουν επιλέξει!
Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους εκπαιδευτικούς των Σχολείων, ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί-μαθητές–γονείς δεν διαχωρίζονται από τα κεντρικά. Τα ζητήματα της εκπαίδευσης – τόνισε – είναι πολιτικά θέματα και ανέδειξε την άμεση ανάγκη η εκπαίδευση να μην αντιμετωπίζεται ως κόστος, όπως συμβαίνει διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, που υλοποιούν τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση. Αναφέρθηκε στο ζήτημα των μόνιμων διορισμών για μόνιμες ανάγκες και στο έργο των εκπαιδευτικών που στηρίζουν τα σχολεία με τη δουλειά τους, με το ενδιαφέρον τους για τους μαθητές τους.
Στο Κέντρο Υγείας Μοιρών ο Μανώλης Συντυχάκης συζήτησε με τους εργαζόμενους που επισημαίνουν ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους ίδιους και τους ασθενείς. Χαρακτηριστικό είναι πώς οι εφημερίες του μήνα Δεκέμβρη δύσκολα θα βγουν, το ακτινολογικό λειτουργεί με μία χειρίστρια του μηχανήματος και το μικροβιολογικό λειτουργεί χωρίς γιατρό, μόνο με την παρασκευάστρια και τον χημικό. Το πολυδύναμο Τυμπακίου λειτουργεί με ένα γιατρό, ενώ τα περιφερειακά ιατρεία υπολειτουργούν προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του Κέντρου Υγείας Μοιρών. Πολύ σοβαρό ζήτημα που προέκυψε στη συζήτηση με γιατρούς, είναι και η αδυναμία κάλυψης έκτακτων περιστατικών, αφού ο τοπικός σταθμός του ΕΚΑΒ δε στελεχώνεται από γιατρούς, με συνέπεια η διακομιδή σοβαρών περιστατικών να γίνεται με τους λιγοστούς εφημερεύοντες του Κέντρου Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία του ή τη δυνατότητα κάλυψης 2 ταυτόχρονων περιστατικών από το ΕΚΑΒ, με κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.
Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι έχουμε ξαναβρεθεί και γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην προσπάθειά σας και έχουμε παρέμβει πολλές φορές στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να εξωραΐσει την άθλια πραγματικότητα που βιώνει ο λαός στην Υγεία, αποτέλεσμα της πολιτικής της και του δρόμου ανάπτυξης που αυτή με συνέπεια υπηρετεί, συνεχίζοντας την ίδια ταξική πολιτική με τους προκατόχους της και τόνισε ότι η κατεύθυνση της πάλης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, είναι η προοπτική της ανάπτυξης που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και στην Υγεία.