Σε δικαστικές περιπέτειες μπαίνει και ο νέος διαγωνισμός του «στοιχειωμένου» project των έξυπνων μετρητών. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1,163 δισ. ευρώ, αφορά την αντικατάσταση 7,5 εκατομμυρίων μετρητών στη χαμηλή τάση με έξυπνους, η λειτουργία των οποίων θα βάλει τέλος σε μια σειρά από δυσλειτουργίες του συστήματος καταμέτρησης που ταλαιπωρούν και επιβαρύνουν τους καταναλωτές με υπέρογκα κόστη.
Οι ρευματοκλοπές και η αγωνία για το πότε θα έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός ρεύματος θα αποτελέσουν παρελθόν, καθώς οι καταναλωτές θα έχουν διαρκή πρόσβαση στα στοιχεία τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης και δυνατότητα διαχείρισης των φορτίων τους για εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και νέες δυνατότητες τιμολόγησης από τους προμηθευτές τους (ανά ώρα ή και προπληρωμής).
Από το 2014
Ο νέος διαγωνισμός, που έρχεται σε συνέχεια του πιλοτικού που ξεκίνησε το 2014 και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω σειράς ενστάσεων και δικαστικών προσφυγών, δείχνει να μπαίνει σε ανάλογες δικαστικές περιπέτειες και καθυστερήσεις.
Την Τετάρτη εκδικάστηκε στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) η προδικαστική προσφυγή της Landis+Gyr που αποκλείστηκε από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που διενεργεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Η απόφαση αναμένεται σε ένα 20ήμερο, και από τη δικαίωση ή όχι του ελβετικού πολυεθνικού ομίλου θα εξαρτηθεί η πορεία του διαγωνισμού, αφού η εταιρεία φέρεται αποφασισμένη να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση αρνητικής απόφασης.
«Θα αξιοποιήσουμε κάθε νομικό κανάλι για να επιτύχουμε την επιστροφή μας στον διαγωνισμό», δηλώνουν στην «Κ» κύκλοι της ελβετικής εταιρείας. Πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ, πάντως, σημαίνει καθυστέρηση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού κατά τουλάχιστον ένα έτος, όταν στις 14 Φεβρουαρίου κλείνει ήδη ένας χρόνος από την πρώτη προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες έπειτα από τέσσερις αναβολές κατατέθηκαν τελικά στις 8 Ιουνίου.
Στον διαγωνισμό προσήλθαν συνολικά επτά εταιρείες και για την επόμενη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών αποκλείστηκαν οι τρεις, μεταξύ των οποίων και η Landis+Gyr. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ανακοίνωσε ποτέ τη λίστα των εταιρειών που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, την οποία ενέκρινε το Δ.Σ. στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι και σήμερα αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα ονόματα εταιρειών που έχουν διαρρεύσει.
Ερωτηθέντες ωστόσο από την «Κ», κύκλοι της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ επιβεβαίωσαν ότι εκδικάστηκε την Τετάρτη προδικαστική προσφυγή της Landis+Gyr, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσουν οτιδήποτε σχετικά με τους λόγους αποκλεισμού της εταιρείας από τον διαγωνισμό.
Πληροφορίες πάντως φέρουν την ελβετική εταιρεία να έχει αποκλειστεί λόγω της αναφοράς στην προσφορά της ως υπεργολάβου άλλου εργοστασίου πέραν αυτού της Κορίνθου. Το εργοστάσιο της Κορίνθου αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα του ομίλου Landis+Gyr και τον διεθνή κόμβο για εξαγωγές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Εκτός διαγωνισμού, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, είναι επίσης η κοινοπραξία των Gridspertise Srl – Bitron Poland Sp και η κοινοπραξία των Netcompany Intrasoft SA – Ningbo Sanxing Electric – Vodafone Panafon Hellenic Telecommunications Company SA.
Ποιες προκρίθηκαν
Στη λίστα των εταιρειών που προκρίθηκαν είναι η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL, η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell) μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster GmbH, η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., από κοινού με τη γαλλική Oracle France SAS, και η ελληνική Protasis A.E., κοινοπραξία από κοινού με τη γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.
Πηγή: kathimerini.gr