Στα κάγκελα οι ελαιοπαραγωγοί με τις τιμές, ζητούν παρέμβαση από την πολιτεία, καθώς έχουν επωμιστεί σοβαρά κόστη φέτος.
Με πολλά προβλήματα και με αργούς ρυθμούς λόγω έλλειψης εργατών και απροθυμίας των παραγωγών συνεχίζεται η συγκομιδή στις Χονδροελιές (Αμφίσσης, Αγρινίου, Πηλίου, Άρτας κ.λπ.).
Ο κ. Περικλής Παπασάικας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καινούργιου και ελαιοπαραγωγός ο ίδιος τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι με τις τιμές που δίνει η αγορά για το προϊόν, ο παραγωγικός τομέας οδηγείται σε πρωτοφανή μαρασμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, σε μια χρονιά με κόστος παραγωγής στα 70 τουλάχιστον λεπτά το κιλό, οι τιμές του 1,10 ευρώ το κιλό για τα 110 κομμάτια, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα υπέρογκα κόστη και τις ανατιμήσεις σε λιπάσματα, πετρέλαια, εργατικά κ.ο.κ. «Λόγω του ότι φέτος υπάρχει αρκετός καρπός στα δέντρα, ο βασικός όγκος αφορά μικρότερα μεγέθη, στα οποία οι τιμές είναι χαμηλές. Εκτιμώ πως στο στήσιμο δεν βγαίνει για τον παραγωγό μια τιμή άνω των 50-60 λεπτών το κιλό. Με τα κόστη στα 70 λεπτά τουλάχιστον, μιλάμε απλά για καταστροφή. Πριν λίγες ημέρες κάναμε και μια σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς για τα θέματα της ελιάς, τα οποία δεν αφορούν μόνο τις τιμές. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τα εργατικά κόστη, που είναι δυσθεώρητα. Να σας πω μόνο ότι ήδη πληρώνουμε 50 ευρώ μεροκάματο. Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και να βοηθήσει τους παραγωγούς με μέτρα ενίσχυσης», εξηγεί ο κ. Παπασάικας.
Εξαιρετικά προβληματισμένος για το μέλλον της βρώσιμης ελιάς εμφανίζεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Μπάμπης Μπέζος, ελαιοπαραγωγός από την περιοχή του Πηλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει φέτος παραγωγή ελιάς στην περιοχή, όμως ο κόσμος είναι… μαζεμένος, καθώς δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί τιμές και εκτός αυτού, είναι και πολλά τα προβλήματα με την έλλειψη εργατών. Όπως αναφέρει τέλος ο κ. Μπέζος, η Χονδροελιά (Πηλίου) θα πάει για ελαιοποίηση φέτος καθώς δεν συμφέρουν τον παραγωγό, οι τιμές που ακούγονται.
Τέλος, ο κ. Θανάσης Κοντοδήμας, παραγωγός Χονδροελιάς στην περιοχή Γραμενίτσας Άρτας μας λέει πως η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις τιμές στον παραγωγό για τα 110 κομμάτια στα 1,10 ευρώ το κιλό, είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς έτσι δεν βγαίνουν ούτε τα κόστη. Ο κ. Κοντοδήμας τυποποιεί ελιές, τις οποίες εξάγει κυρίως στην ΕΕ, ώστε να έχει ένα κέρδος. Συνεργάζεται και με 100 περίπου παραγωγούς, για να καλύπτει τις ανάγκες του. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, αναγκάζεται για να έχει σταθερή ποιότητα, να πληρώνει τους παραγωγούς με τιμές υψηλότερες της αγοράς, ακόμα και 30-40 λεπτά κάθε χρόνο. Το brand Amvrelia που εξάγει, πάει πολύ καλά στο εξωτερικό, ειδικά σε χώρες και καταναλωτές που αναζητούν αλλά και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την ποιότητα. Ενδεικτικά, τέτοιες χώρες, όπως μας ανέφερε καταλήγοντας είναι κυρίως η Γαλλία, η Σουηδία, η Φινλανδία κ.λπ.
Πηγή: agrotypos.gr