Της Όλγας Πατεράκη*
Κάθε χρόνο η 6η του Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον σχολικό εκφοβισμό.
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι οι πράξεις παραβατικότητας που γίνονται από παιδιά σχολικής ηλικίας και εμφανίζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτές οι πράξεις μπορεί να εμπεριέχουν είτε σωματική είτε λεκτική βία.
Τα θύματα είναι συνήθως πιο αδύναμοι μαθητές ,είτε μαθητές με κάποιες ιδιαιτερότητες.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ – ΓΟΝΕΙΣ:
- Να μιλάμε πολύ στα παιδιά, να είμαστε κοντά τους και να παρακολουθούμε τον τρόπο που αυτά συμπεριφέρονται και αν αντιληφθούμε κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά τους να μιλήσουμε αμέσως μαζί τους.
- Να γίνονται ενημερώσεις από σχολεία ,δήμους , διάφορους συλλόγους, σχετικά με το θέμα αυτό έτσι ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν το πόσο σημαντικός είναι ο σχολικός εκφοβισμός τί συνέπειες μπορεί να έχει είτε το παιδί είναι θύμα είτε θύτης.
- Ακόμα κατάλληλες ομιλίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου ώστε να υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική λύση του προβλήματος.
- Ενθάρρυνση των μαθητών να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες π.χ. αθλητικές ,τον ελεύθερο χρόνο τους ώστε να καλλιεργήσουν το αίσθημα της φιλίας , της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης.
ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΒΙΩΝΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΜΙΛΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ
* Η Όλγα Πατεράκη είναι Δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών