Ένα αίτημα πολλών δεκαετιών της κοινωνίας της Μεσαράς αποτελεί πλέον πραγματικότητα κι έρχεται ν’ αναδείξει τον μακραίωνο πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς θα εγκαινιαστεί με κάθε επισημότητα το Σάββατο 22 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ θα παραστούν η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης και οι θεσμικοί παράγοντες της Μεσσαράς. Οι προετοιμασίες συνεχίζονται με γοργό ρυθμό προκειμένου να επιλυθούν οι περισσότερες εκρεμότητες έως την ημέρα των εγκαινίων.
Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συμβάσεις, το προσωπικό που χρειάζεται έχει ήδη προσληφθεί, έχουν προχωρήσει οι ψηφιακές εφαρμογές, με ένα ξεχωριστό κονδύλι από το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 με προϋπολογισμό 290.000 Ευρώ.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο πολιτισμού προϋπολογισμού 11.154.060,00 ευρώ το οποίο φιλοξενείται σε ένα χώρο 30 στρεμμάτων στον Αμπελούζο και που οριοθετείται από την αρχαία Γόρτυνα και το Ληθαίο ποταμό.
Τα υλικά που κυριαρχούν έχουν στόχο να εντάξουν δυναμικά το κτίριo στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον της νοτίου Κρήτης: Φυσική πέτρα, ξύλο, εμφανές σκυρόδεμα και οξειδωμένος χαλκός. Το κτηριακό συγκρότημα είναι ενός ορόφου με επιφάνεια 2907 τετραγωνικά μέτρα και ύψος 7,50 μέτρα, για την ευκολότερη θέαση των εκθεμάτων.
Χωρίζεται σε τρεις επιμέρους ζώνες λειτουργίας:
H πρώτη αφορά χώρους υποδοχής και έκδοσης εισιτηρίων, αναψυκτηρίων, χώρους εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων, χώρους υγιεινής, κτλ.
H δεύτερη αφορά αίθουσες μόνιμων εκθέσεων.
Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου θα περιλαμβάνει τρεις κύριες ενότητες οι οποίες θα αντιστοιχούν σε τρεις μεγάλες φάσεις του πολιτισμού της περιοχής:
Η 1η Αίθουσα θα φιλοξενεί την ενότητα της προϊστορικής κατοίκησης,
Η 2η Αίθουσα θα είναι αφιερωμένη στις ελληνορωμαϊκές πόλεις, και
Η 3η Αίθουσα θα αφορά την Χριστιανική Γόρτυνα.
H τρίτη γραφεία διοίκησης, χώρους εργαστηρίων συντήρησης κλπ.
Η μουσειολογική μελέτη
Το μουσείο που θα στεγάσει αρχαιολογικά εκθέματα από τις περιοχές της Φαιστού, της Γορτύνος καθώς και της ευρύτερης περιοχής της νότιας και κεντρικής Κρήτης. Η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη προβλέπει την έκθεση 829 αντικειμένων. Το μουσείο γίνεται με μεγάλη υπευθυνότητα από την Εφορεία Ηρακλείου και με απόλυτα σύγχρονες προδιαγραφές.
Σ‘ αυτά τα 829 αντικείμενα, τα οποία εγκρίθηκαν, στη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη το 2017, συμπεριλαμβάνονται και 21 αντικείμενα από τον Άγιο Τίτο Γόρτυνας, τα οποία σήμερα είναι εκτεθειμένα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Αυτά τα 21 αντικείμενα, θα επιστρέψουν κανονικά και θα συμπεριληφθούν στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς.
Πηγή: patris.gr