Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.
Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.
Την Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας που γιορτάζετε στις 15 Μαΐου, αφιερώνει ο σύλλογος ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΡΗΤΗΣ «Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς» CRETAN PALLIATIVE CARE στην ταλαιπωρημένη οικογένεια.
Ως γνωστόν, όταν αρρωσταίνει ΕΝΑΣ στην οικογένεια, αρρωσταίνει ΟΛΗ η οικογένεια!
Η ανακούφιση σοβαρών παθήσεων που σχετίζονται με την υγειά, είτε σωματική, ψυχολογική, κοινωνική ή πνευματική, αποτελεί παγκόσμια ηθική ευθύνη!
Επομένως, η Ανακουφιστική Φροντίδα είναι η προσέγγιση βελτίωσης της ζωής των ασθενών με την οικογένεια τους. Όλοι μαζί αντιμετωπίζουν εκείνα τα προβλήματα που συνδέονται με την απειλητική για την ζωή τους ασθένεια. (ΠΟΥ 2002).
Αυτή η έννοια του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) καθιστά σαφές, ότι οι ασθενείς και οι οικογένειες τους, πρέπει να θεωρούνται ως “Unit of Care”, δηλαδή ως μια ενιαία «Μονάδα Φροντίδας».
Η συνολική φροντίδα του ασθενούς δεν θα πετύχει, εάν η ομάδα στήριξης (διεπιστημονική και μη), δεν είναι το ίδιο εστιασμένη στις ανάγκες των συγγενών, όπως είναι στις ανάγκες των ασθενών.
Η ευημερία των ασθενών και συγγενών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Συχνά αποδεικνύεται, ότι η κατάσταση του ασθενούς σταθεροποιείται, όταν παρέχεται και στον οικογενειακό φροντιστή η απαραίτητη υποστηρικτική φροντίδα και η ανάλογη βοήθεια.
Αυτός είναι κι ένας από τους σκοπούς της Ανακουφιστικής Φροντίδας·, να βοηθήσει όσο το δυνατόν γίνεται, στο να μετριάσει το «βάρος» από τους συγγενείς ασθενών με σοβαρό επικίνδυνο νόσημα.
Ως εκ τούτου, η οικογένεια βρίσκεται στο επίκεντρο της φροντίδας και ταυτόχρονα είναι σημαντικοί έτεροι στην φροντίδα των ασθενών. Είναι αυτοί, που γνωρίζουν συνήθως τον ασθενή πολύ καλά και μπορούν να συμβάλλουν στην ευημερία του.
Οι φροντιστές των ασθενών, όπως οι ίδιοι οι ασθενείς, συνήθως έχουν ήδη κάνει ένα μακρύ και επώδυνο ταξίδι. Η επανειλημμένη παραμονή στο νοσοκομείο, η απελπισμένη ελπίδα για βελτίωση και η απογοήτευση, καθώς προχωρά η ασθένεια, σημαίνει ένα τεράστιο συναισθηματικό βάρος για τους συγγενείς.
Πάρα τις αντίξοες συνθήκες που δεν αφήσαν κανέναν μας ανεπηρέαστο, προσπαθούμε ως Σύλλογος να βρισκόμαστε κοντά σε όσους έχουν ανάγκη, όσο αυτό είναι δυνατόν.
Ευελπιστούμε πως σύντομα θα καταφέρουμε να στεγάσουμε τον Σύλλογό σ’ έναν νέο χώρο, έναν χώρο που με τη βοήθεια όλων μας θα γίνει Κέντρο Ανακούφισης, αφιερωμένο στους πάσχοντες συμπολίτες μας και τις οικογένειες τους.
Εκ μέρους του Συλλόγου Ανακουφιστικής Φροντίδας Κρήτης «Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς» CRETAN PALLIATIVE CARE (Τηλέφωνο συλλόγου: +30 6940 759 100). .
Η πρόεδρος
Ροσβίτα Μπαντουβά