Αγαπημένες «ξινές» μυζηθρόπιτες. Ονομάζονται έτσι, γιατί το σχήμα τους θυμίζει «σαρίκι», το παλιό κεφαλομάντηλο που φοράνε κυκλικά στο κεφάλι τους οι Κρητικοί. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα του νησιού μας. Ένας ακόμη που συνοδεύει πολύ συχνά και πολύ επιτυχημένα την τσικουδιά, και συνοδεύεται καταπληκτικά από το μέλι.
Πολύ εύκολες να τις φτιάξετε και να τις καταναλώσετε!
Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
1 ποτηράκι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι ρακή
1 κουταλάκι αλάτι
(ή και παραπάνω
αναλόγως τα γούστα σας)
Ξηρό ανθότυρο ή
καλά στραγγισμένη ξυνομυζήθρα
Προετοιμασία
Πλάθουμε σφιχτή ζύμη και την σκεπάζουμε για μισή ωρα.
Ανοίγουμε με το ξυλίκι όσο το δυνατόν λεπτότερο φύλλο μπορούμε.
Κόβουμε σε μακρόστενες λουρίδες.
Απλώνουμε ανθότυρο η ξυνομυζήθρα, διπλώνουμε κ πιέζουμε να ενωθούν καλά οι άκρες.
Τυλίγουμε κυκλικά και ενώνουμε
Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο να πάρουν αρκετό χρώμα
Αφαιρούμε και τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν
Πηγή – βίντεο: creteoftastes.com