ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση
1/2 κιλό ξινομυζήθρα
1 κουτ. σουπ. αλεύρι
Για το σερβίρισμα
3 κουτ. σουπ. μέλι θυμαρίσιο
Για το τηγάνι
3 φλιτζάνια ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
Για το φύλλο
1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
χυμό από μισό λεμόνι
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
1 – 2 φλιτζάνια νερό
2 κουτ. σουπ. αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αδειάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, στο κέντρο του κάνετε μια λακκούβα και ρίχνετε μέσα το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ρακή και σιγά-σιγά το χλιαρό νερό. Όταν αρχίσει η ζύμη να ομογενοποιείται, ελέγχετε την πυκνότητά της ζυμώνοντας με το χέρι σας και προσθέτετε ανάλογα λίγο αλεύρι ή λίγο νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι ομοιογενής αλλά παράλληλα και μαλακή.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε 5 μικρές μπάλες. Αλευρώνετε μια λεία επιφάνεια και ανοίγετε κάθε μία απ’ αυτές τις μπάλες σε ένα φύλλο αρκετά λεπτό. Κόβετε κάθε σε στενόμακρες λουρίδες πλάτους 7 – 9 εκ. και μήκους περίπου 30 εκ.
- Ενώνετε το τυρί με το αλεύρι. Απλώνετε το μείγμα του τυριού κατά μήκος του φύλλου αφήνοντας κενό 3 – 4 εκ. από κάθε πλευρά. Διπλώνετε τις δύο απέναντι κατά μήκος άκρες κλείνοντας τη μυζήθρα και σχηματίζοντας ένα κυλινδρικό κορδόνι. Αρχίζοντας από τη μια άκρη περιστρέφετε το κορδόνι κάπως χαλαρά, μέχρι να σχηματιστεί μια σπείρα.
- Τηγανίζετε τις πίτες σε άφθονο ελαιόλαδο το οποίο πρέπει να τις σκεπάζει, ώστε να φουσκώσει το φύλλο και να γίνει τραγανό.
5. Βάζετε τις πίτες και τις τοποθετείτε σε ένα πιάτο με αποροφητικό χαρτί να στραγγίσουν το ελαιόλαδό τους. Σερβίρετε τις πίτες περιχυμένες με άφθονο μέλι.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Το αλεύρι μέσα στη γέμιση βοηθάει για να μην ανοίξουν οι πίτες αν είναι πολύ φρέσκο το τυρί. Καλό είναι να τις τηγανίσετε σε βαθιά κατσαρόλα για να τις σκεπάζει το λάδι.
Πηγή: mirsini.gr