Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σαρικόπιτες Κρήτης! Εύκολη και γρήγορη συνταγή

04/05/2023
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Αγνόπιτες Κρήτης
0
SHARES
Share on Facebook

Επί τουρκοκρατίας οι Κρητικοί φόραγαν το σπαστό κόκκινο φέσι, με την μακριά φούντα το οποίο δεν έχει καμιά σχέση με το φέσι των Τούρκων. Μαζί με το   τύλιγαν ένα μεγάλο μαντίλι, το  σαρίκι. Που τότε  το αποκαλούσαν και πέτσα.

Σήμερα το σαρίκι, το παραδοσιακό υφαντό , συμβολίζει την κατοχή του Τουρκικού ζυγού στην Κρήτη. Καθώς επίσης και το ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου. Τα πολλά κρόσσια συμβολίζουν τα πολλά χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη και τη θλίψη, τα δάκρυα και το θρήνο που προκάλεσε το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου.

Η Unesco έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

Τα χώματα του σαρικιού  μαύρο και άσπρο από μετάξι. Το άσπρο φοριέται σε χαρμόσυνες περιστάσεις, γάμους, βαφτίσεις ,στις χαρές που  λέμε εμείς εδώ στην Κρήτη. Το μαύρο από την άλλη είναι το χρώμα της λεβεντιάς και της περηφάνιας, αλλά και του πένθους .

Και τώρα πάμε στην απίστευτη παραδοσιακή γεύση της σαρικόπιτας και στην πανεύκολη συνταγή της.

Η γέμιση τους με ξινομυζήθρα κλασικά, όμως  την σαρακοστή τις γεμίζουμε με χόρτα ή και ξηρούς καρπούς, καρύδια χονδροσπασμένα,αμύγδαλα, κανέλα.

Σαρικόπιτες

Υλικά:

½ κιλό  ξινή μυζήθρα AMARI
2 ποτήρια χλιαρό νερό
½ ρακοπότηρο χυμό λεμονιού,
½ ρακοπότηρο ρακή,
½ ρακοπότηρο λάδι
λίγο αλάτι
4-5 ποτήρια αλεύρι μαλακό περίπου.

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα 4 ποτήρια αλεύρι στον πάγκο μας και ανοίγουμε μία τρύπα στην μέση. Εκεί ρίχνουμε το λεμόνι,τη ρακή,το λάδι το αλάτι και σιγά-σιγά το νερό. Ενώνω όλα τα υλικά και ζυμώνω συνεχώς. Αφού προσθέσουμε όλο το νερό, προσθέτουμε πάλι σιγά-σιγά αλεύρι και δουλεύουμε. Μπορεί να μην τα πάρει και τα 5 ποτήρια. Όταν προκύψει μία μαλακή εύπλαστη και αφράτη ζύμη,την αφήνουμε 15-20 λεπτά στην άκρη και σπάμε την ξινομυζύθρα. Μπορείτε να βάλετε και λίγο φρέσκο ανθότυρο για να γλυκάνει το αποτέλεσμα.

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 8-10 μπαλάκια τα οποία ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και στην συνέχεια τα κόβουμε μακρόστενες λωρίδες.

Μέσα στις μακρόστενες λωρίδες βάζουμε το τυρί μας και κλείνουμε. τυλίγουμε σε σαλιγκάρι και συνεχίζουμε μέχρι να τις τελειώσουμε όλες.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο που είναι πολύ ζεστό και από τις δύο πλευρές.

Τις τρώμε σκέτες ή τις περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι.

Πηγή: evaparakentaki.com

Previous Post

Αρνί με σιουφιχτά μακαρόνια

Next Post

Κέικ σοκολάτας

Next Post
Αγνόπιτες Κρήτης

Κέικ σοκολάτας

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ