Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σαγκουίνι: Με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι

Σαγκουίνι: Με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι
Share on Facebook

Το σαγκουίνι αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα του χειμώνα.

Είναι γνωστό ως το κόκκινο πορτοκάλι και είναι μια ποικιλία πορτοκαλιού με βαθύ κόκκινο χρώμα, σχεδόν στο χρώμα του αίματος. Το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα της σάρκας του οφείλεται στην παρουσία φυσικών χρωστικών, των ανθοκυανινών, που είναι κοινές σε πολλά μοβ λαχανικά και φρούτα, αλλά όχι στα εσπεριδοειδή.

Εχει ονομαστεί και το πορτοκάλι της Σικελίας, καθώς αντιπροσωπεύει το 65% της τοπικής καλλιέργειας της Σικελίας και συλλέγεται από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο. Ηρθε στην Ευρώπη από την Κίνα τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αρχικά χρησιμοποιήθηκε στη μαγειρική για να δίνει οξύτητα, άρωμα και χρώμα στα φαγητά.

Τα τρία πιο συνηθισμένα είδη είναι το Tarocco (καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία), το Sanguinello (το οποίο προέρχεται από την Ισπανία ) και το Moro, το πιο καινούργιο από τα τρία.

Το Moro είναι το πιο πολύχρωμο σαγκουίνι, με μια βαθιά κόκκινη σάρκα και ένα δέρμα με έντονο κόκκινο χρώμα. Είναι πιο πικρό από το Tarocco ή το Sanguinello. Και πιστεύεται ότι προήλθε στις αρχές του 19ου αιώνα από μια περιοχή γύρω από το Lentini (στην επαρχία των Συρακουσών στη Σικελία) ως μετάλλαξη του Sanguinello.

Η γεύση και το άρωμά του είναι πιο έντονα και χαρακτηριστικά από ένα κανονικό πορτοκάλι. Εχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από οποιαδήποτε ποικιλία πορτοκαλιού καλλιεργείται στον κόσμο, κυρίως λόγω του γόνιμου εδάφους που περιβάλλει την Αίτνα, και μπορεί κάποιος να το ξεφλουδίσει πολύ εύκολα.

Το πορτοκάλι Tarocco είναι χωρίς σπόρους. Το Sanguinello «ανακαλύφθηκε στην Ισπανία το 1929, αλλά καλλιεργείται επίσης στη Σικελία, έχει ένα κοκκινωπό δέρμα, μερικούς σπόρους και μια γλυκιά και τρυφερή σάρκα. Είναι κοντά στα χαρακτηριστικά του Moro.

Οπου καλλιεργείται στο βόρειο ημισφαίριο, ωριμάζει τον Φεβρουάριο, αλλά μπορεί να παραμείνει στα δέντρα που δεν έχουν συγκομιστεί μέχρι τον Απρίλιο. Τα φρούτα του μπορούν να διαρκέσουν έως τα τέλη Μαΐου. Η φλούδα είναι συμπαγής και διαυγής κίτρινη με κόκκινη χροιά.

Η σάρκα είναι πορτοκαλί με πολλαπλές ραβδώσεις αίματος. Από διατροφικής άποψης το σαγκουίνι βρίσκεται αρκετά κοντά με το πορτοκάλι.

Τι μας προσφέρει το σαγκουίνι

Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες.

Παράλληλα, προσφέρει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1, φυλλικού οξέος και καλίου αλλά και μικρότερα ποσά άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Ισως όμως το βασικότερο ευεργετικό διατροφικό χαρακτηριστικό που έχει το σαγκουίνι και το κάνει να υπερτερεί διατροφικά από το πορτοκάλι είναι τα ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά συστατικά του.

Περιέχει (όπως και το πορτοκάλι) καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Πολυφαινόλες και φλαβανόνες οι οποίες, σε συνδυασμό με την υψηλότατη δόση βιταμίνης C που περιέχεται στο σαγκουίνι, προστατεύουν καθημερινά τον οργανισμό μας από την καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών, που παράγονται λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του καθημερινού στρες, του καπνίσματος κ.ά. Ισως όμως το πιο σημαντικό είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες.

Προστατεύουν τα αγγεία μας

Οι ανθοκυανίνες ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φλαβονοειδών και είναι τα κύρια συστατικά στα οποία οφείλεται το έντονο κόκκινο-πορτοκαλί και μπλε-μοβ χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών.

Στις πιο πλούσιες πηγές ανθοκυανινών ανήκουν τα βατόμουρα, οι μαύρες σταφίδες, οι φράουλες και οι χυμοί τους, οι κόκκινες και μοβ ποικιλίες σταφυλιών, το κόκκινο κρασί, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, οι μελιτζάνες, το κόκκινο λάχανο και φυσικά το σαγκουίνι.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονη ερευνητική δραστηριότητα γύρω από τις ανθοκυανίνες, την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και την επίδρασή τους στην υγεία και στην πρόληψη ασθενειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτίωση δεικτών που αφορούν την υγεία των αγγείων, ενώ παράλληλα οι ανθοκυανίνες πιθανόν να ασκούν και αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Επιπλέον, σημαντική φαίνεται να είναι η συμβολή των ανθοκυανινών στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της μνήμης και στην καθυστέρηση της εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.

Πηγή: vita.gr

Related Posts

Καιρός: Στους 37 °C θερμοκρασίας σήμερα Κυριακή στη Μεσαρά – 4ημέρη πρόγνωση για την περιοχή με πίνακες του meteo.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καιρός: Στους 37 °C θερμοκρασίας σήμερα Κυριακή στη Μεσαρά – 4ημέρη πρόγνωση για την περιοχή με πίνακες του meteo.gr

08/06/2025
Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα δικαστικά πρόστιμα: Ο Υπουργός που έγινε συλλέκτης ευρωπαϊκών κυρώσεων
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα δικαστικά πρόστιμα: Ο Υπουργός που έγινε συλλέκτης ευρωπαϊκών κυρώσεων

07/06/2025
Ηράκλειο: Ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών σχετικά με την υποβολή δήλωσης συγκομιδής ελαιοκάρπου
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ηράκλειο: Ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών σχετικά με την υποβολή δήλωσης συγκομιδής ελαιοκάρπου

07/06/2025
Μεσαρά: Τρακτέρ πλάκωσε τον οδηγό του
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μεσαρά: Τρακτέρ πλάκωσε τον οδηγό του

07/06/2025
Δείκτης ξηρασίας στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου 2025
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δείκτης ξηρασίας στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου 2025

07/06/2025
Τροφές που βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα
ΥΓΕΙΑ

Τροφές που βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα

07/06/2025
Καιρός: Στους 37 °C θερμοκρασίας σήμερα Σάββατο στη Μεσαρά – 4ημέρη πρόγνωση για την περιοχή με πίνακες του meteo.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καιρός: Στους 37 °C θερμοκρασίας σήμερα Σάββατο στη Μεσαρά – 4ημέρη πρόγνωση για την περιοχή με πίνακες του meteo.gr

07/06/2025
Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστα
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη – Τραγωδία: 67χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή στο φαράγγι της Σαμαριάς

06/06/2025
Previous Post

Πώς πρέπει να κλαδεύω τις ελιές μου;

Next Post

Το λεμονόνερο και τα οφέλη του στην υγεία μας

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ