Δευτέρα, 9 Ιουνίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ρομπότ – αγρότης made in Greece πάει μόνο του στις ελιές και τα αμπέλια

Ρομπότ – αγρότης made in Greece πάει μόνο του στις ελιές και τα αμπέλια
Share on Facebook

Το ρομπότ της Agroverse που φτιάχνεται στη Σίνδο, δοκιμάζεται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ ανάμεσα στους πρώτους πελάτες του είναι οινοποιεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το Κτήμα Κυρ Γιάννη, το Κτήμα Παυλίδη στη Δράμα, καθώς και η ομάδα οινοπαραγωγών Εύφορη Γη στη Γουμένισσα

Ενα ηλεκτρικό ρομπότ-αγρότη που έχει τη μορφή … τανκ και λειτουργεί με τρόπο που θυμίζει την παραγγελία ενός οχήματος ταξί από εφαρμογές σαν την Uber έχει δημιουργήσει από το μηχανουργείο της στη Σίνδο η νεοφυής εταιρεία Agroverse. «Είναι ένα uber για τον αγρότη», σημειώνει ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας Δημήτρης Κούτρας, περιγράφοντας αδρομερώς το εγχείρημά του, το οποίο αναπτύσσει με τους Γιώργο Μπόντζιο και Νίκο Δαγκαλάκη. «Όπως κάποιος παραγγέλνει ένα όχημα, μέσω εφαρμογών όπως η Uber, για να φτάσει στον προορισμό του, έτσι και στη δική μας περίπτωση, ένας παραγωγός μπορεί να παραγγείλει, απ’ όπου και εάν βρίσκεται, το ρομπότ μας και να αναλάβει αντί εκείνου εργασίες όπως η κοπή των χόρτων αλλά και ο ψεκασμός της καλλιέργειας».

Το ρομπότ ζυγίζει περίπου ένα τόνο και έχει τη δυνατότητα να κάνει σχεδόν ό,τι ακριβώς και ο αγρότης, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέμβαση ή ακόμη και η φυσική παρουσία του τελευταίου. «Οι περισσότεροι παραγωγοί ενδιαφέρονται για τη συγκομιδή, εργασία που το ρομπότ δεν μπορεί τώρα να εκτελέσει γιατί δεν έχει ακόμη μηχανικά χέρια. Ωστόσο, είναι στο πλάνο μας να εντάξουμε αυτή την υπηρεσία το επόμενο διάστημα», αναφέρει, προσθέτοντας πως «τώρα το ηλεκτρικό ρομπότ αντικαθιστά σχεδόν το 70% των εργασιών του αγρότη».

Όπως εξηγεί, αυτό που διαφοροποιεί την εταιρεία είναι η δημιουργία μιας «φωλιάς», μιας εγκατάστασης φόρτισης από την οποία το ρομπότ μεταβαίνει στην καλλιέργεια, που βρίσκεται σε απόσταση έως 5 χλμ. «Αυτή τοποθετείται σε χωράφια όπου υπάρχει ρεύμα και, μέσω της εφαρμογής μας, ο παραγωγός μπορεί να παραγγέλνει την εργασία που αναλαμβάνει το ρομπότ στο χωράφι του. Αυτό εκτελεί την εργασία του και ύστερα επιστρέφει στον ίδιο χώρο για να φορτίσει και να χρησιμοποιηθεί από τον επόμενο». Ακόμη το ρομπότ δεν έχει αποκτήσει απόλυτη αυτονομία, αφού η ομάδα της Agroverse παρεμβαίνει εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο, εάν διαπιστωθεί πως έρχεται αντιμέτωπο με κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ποια είναι αυτή;

«Εάν διασχίζει τον αγροτικό δρόμο και συναντήσει κάποιο αυτοκίνητο ή και κάποιο ζώο, θα σταματήσει και εμείς θα αναλάβουμε να αποφύγουμε το εμπόδιο, ώστε να συνεχίσει την πορεία του», εξηγεί. «Στόχος μας είναι να αποκτήσει σταδιακά πλήρη αυτονομία ώστε να μην παρεμβαίνουμε καθόλου», λέει στην kathimerini ο Δημήτρης Κούτρας, τονίζοντας πως το όχημα αναλαμβάνει, προς τον παρόν, καθήκοντα παραγωγού για ελιές και αμπέλια, ενώ είναι ικανό να προσαρμοστεί σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως οι ροδακινιές. «Ζυγίζει 1 τόνο, έχει ύψος περίπου 1,20 μ., πλάτος 1,30 μ. και 2 μέτρα μήκος, ενώ έχει δυνατότητα να σέρνει φορτία έως και 3 τόνους, όπως είναι για παράδειγμα τα ραντιστικά που ψεκάζουν τις καλλιέργειες. Επίσης, είναι πάρα πολύ ανθεκτικά στην κακοκαιρία».

Το ηλεκτρικό ρομπότ, όπως λέει, είναι Made in Greece αλλά και … Made for Greece, αφού για την ώρα απευθύνεται στην ελληνική αγορά. «Μετά και την επένδυση που εξασφαλίσαμε ύψους 200.000 ευρώ από το ελληνικό venture capital, TECS Capital, αναπτύξαμε δύο τέτοια οχήματα, τα οποία ο πελάτης-παραγωγός τα μισθώνει. Όπως πληρώνει δηλαδή κάποιος ένα όχημα στην uber με βάση το χιλιόμετρο, έτσι και στη δική μας περίπτωση πληρωνόμαστε με βάση το στρέμμα εργασίας που εκτελεί το ρομπότ». Το σύστημα «τεστάρεται» στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ενώ ανάμεσα στους πρώτους πελάτες του είναι οινοποιεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το Κτήμα Κυρ Γιάννη, το Κτήμα Παυλίδη στη Δράμα καθώς και η ομάδα οινοπαραγωγών Εύφορη Γη, στη Γουμένισσα.

Η κάθοδος των τρακτέρ στους δρόμους της Αθήνας στις αρχές της εβδομάδας κατέδειξε πως μεγάλο «αγκάθι» και για τον συγκεκριμένο κλάδο, σύμφωνα και με τον κ. Κούτρα, εξακολουθεί να είναι το κόστος παραγωγής. «Οι αγρότες θέλουν τη δική μας τεχνολογία γιατί έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις σε εργατικά χέρια, κάτι που αυξάνει το κόστος παραγωγής. Πρόκειται για κλάδο με ήδη συμπιεσμένα κέρδη», λέει, προσθέτοντας πως «αυτή απελευθερώνει χρόνο από τους αγρότες, ώστε να ασχοληθούν με άλλα κομμάτια της δουλειάς τους, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα σε νέες αγορές». Παράλληλα, ο ίδιος στέκεται και στο υψηλό ενεργειακό κόστος που αποτελεί άλλον ένα «βραχνά» για τον πρωτογενή τομέα. Μεγαλωμένος στην Κάριανη Καβάλας, αναγνωρίζει τα προβλήματα του κλάδου, αφού, λόγω του πατέρα του, που είναι παραγωγός σταφυλιού και ελιάς, ασχολείται από νεαρή ηλικία με τα χωράφια. «Εμείς παράγουμε βρώσιμα σταφύλια. Είναι λοιπόν πιθανόν να χρειαστεί να μπούμε στο χωράφι τουλάχιστον 20 φορές για να φροντίσουμε την καλλιέργεια. Βέβαια, το τρακτέρ είναι πολύ ενεργοβόρο, σε αντίθεση με το ρομπότ μας, που είναι ηλεκτρικό, οικονομικότερο και πιο φιλικό στο περιβάλλον».

Ο Δημήτρης Κούτρας έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης, απ’ όπου τώρα ολοκληρώνει το διδακτορικό του στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. «Με τον πατέρα μου αναζητούσαμε ρομποτικά μηχανήματα που θα μπορούσαν να εκτελέσουν ανθρώπινες εργασίες στο χωράφι. Διαπιστώσαμε όμως πως το κόστος των υφιστάμενων λύσεων είναι απαγορευτικό. Παράλληλα, δεν έχουν πλήρη αυτονομία καθώς πρόκειται για συστήματα plug and play, τα οποία καταλήγουν να είναι plug and… pray», σχολιάζει σκωπτικά, προσθέτοντας πως «υπάρχει δυσκολία στη ρύθμιση και διαχείρισή τους. Δυσκολεύομαι ακόμη και εγώ που έχω διδακτορικό».

Στο μεταξύ, η εταιρεία έχει προσελκύσει επενδυτές με σκοπό να σηκώσει έως και 500.000 ευρώ, για να αναπτύξει το επόμενο διάστημα 10 ηλεκτρικά ρομπότ, τα οποία θα μπορούν να εγκατασταθούν –με τα κοντέινερ– σε 10 χωριά της Βόρειας Ελλάδας. «Σε πρώτη φάση στοχεύουμε στην Ελλάδα και κοιτάζουμε αγορές όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία».

Πηγή – kathimerini.gr

Related Posts

«Υψηλός» ο κίνδυνος για πυρκαγιά! Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Υψηλός» ο κίνδυνος για πυρκαγιά! Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

09/06/2025
Μούρνα: Το γλυκό φρούτο της εποχής…
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μούρνα: Το γλυκό φρούτο της εποχής…

09/06/2025
6,70 € πληρώνει το λάδι συνεταιρισμός στην Κρήτη
Featured

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδων (6/6/2025)

09/06/2025
Καιρός: Στους 37 °C θερμοκρασίας σήμερα Δευτέρα στη Μεσαρά – 4ημέρη πρόγνωση για την περιοχή με πίνακες του meteo.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καιρός: Στους 37 °C θερμοκρασίας σήμερα Δευτέρα στη Μεσαρά – 4ημέρη πρόγνωση για την περιοχή με πίνακες του meteo.gr

09/06/2025
Καιρός: Η πρόβλεψη έως και 21 Ιουνίου
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καιρός: Η πρόβλεψη έως και 21 Ιουνίου

08/06/2025
Μεσαρά – Ενημερωτική εσπερίδα για τη λειψυδρία: «Απειλή για την επιβίωση ή ευκαιρία για δράση;»
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενημερωτική εσπερίδα για τη λειψυδρία στη Μεσαρά: «Απειλή για την επιβίωση ή ευκαιρία για δράση;»

08/06/2025
Γιώργος Τσατραφύλλιας: “Ο καιρός ανήμερα του Αγίου Πνεύματος…”
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Γιώργος Τσατραφύλλιας: “Ο καιρός ανήμερα του Αγίου Πνεύματος…”

08/06/2025
Κρήτη: Τελευταίο μπάνιο για νεαρό αλλοδαπό
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Τελευταίο μπάνιο για νεαρό αλλοδαπό

08/06/2025
Previous Post

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2025! Τα πρωτοσέλιδα του Αθηναϊκού τύπου

Next Post

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Κινήματος Δημοκρατίας με το Δήμαρχο Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ