Υλικά
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό 100 γρ.
μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
2 κρεμμύδια, τριμμένα στο μούλτι
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο μούλτι
1 κ. σ. γάλα
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κ. σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
¼ κ. γλ. μπαχάρι
¼ κ. γλ. κύμινο
¼ κ. γλ. κάρυ
¼ κ. γλ. μοσχοκάρυδο αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
10 πατάτες μικρές
5 αυγά βρασμένα σφιχτά
½ κρασοπότηρο κρασί
½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το γάλα και το λάδι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το ψωμί, τα κρεμμύδια (με τα υγρά τους), τα σκόρδα, το αυγό, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 60΄.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ένα μικρό ταψί, απλώνουμε τον κιμά σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο (ή οβάλ), που να χωράει και να σκεπάζει τα αυγά της γέμισης.
Βάζουμε τα αυγά στο κέντρο του ορθογωνίου σε σειρά, κολλητά το ένα στο άλλο
Τυλίγουμε προσεχτικά το ρολό, ανασηκώνοντας πρώτα τη μια πλευρά του ορθογωνίου (οβάλ) και έπειτα την άλλη, φέρνοντάς τες πάνω από τ᾿ αυγά και πιέζουμε με τα χέρια μας στα πλάγια το ρολό, για να του δώσουμε σχήμα.
Ενώνουμε τις δυο πλευρές και με τα χέρια μας, στρώνουμε την επιφάνεια του ρολού, ώστε να γίνει ομοιόμορφο και ισόπαχο.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε δεξιά κι αριστερά απ᾿ το ρολό, το περιχύνουμε με το λάδι και τέλος, ρίχνουμε το κρασί σε μια άκρη.
Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, περίπου για 50′- 55′, μέχρι να είναι έτοιμα, το ρολό και οι πατάτες.
Κόβουμε το ρολό προσεχτικά σε φέτες και το συνοδεύουμε με τις πατατούλες.
-Για να σιγουρευτούμε ότι το ρολό μας ψήθηκε μέχρι μέσα, το τρυπάμε στο κέντρο του. Αν το υγρό που θα βγει είναι διάφανο, τότε είναι έτοιμο.
-Αν δεν μας αρέσουν τα πολλά μπαχαρικά, μπορούμε να τα παραλείψουμε.
Πηγή: govastileto.gr