Υλικά
14 μερίδες
2 κιλά ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος κιμάς
3 κρεμμύδια, τριμμένα
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
200 γρ. ασπρομανίταρα, πολύ ψιλοκομμένα
2 ντομάτες, ώριμες και σφιχτές
1 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης (ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά)
1/2 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη
αλάτι, πιπέρι
8-10 πατάτες κομμένες σε φέτες ή κυδωνάτες
5-6 βρασμένα αυγά
Για τη σάλτσα
1 1/2 λίτρο ζωμό κρέατος (σπιτικός ή εμπορίου)
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Για το δέσιμο της σάλτσας
1/4 φλ. ελαιόλαδο
τα υγρά του ταψιού η ζωμός κρέατος
2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι επιπλέον για το δέσιμο
Εκτέλεση
Για πιο πλούσια γεύση στο κλασικό ρολό κιμά με αυγά, σοτάρουμε πρώτα σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα μανιτάρια. Ξεκινάμε την προετοιμασία για το ρολό κιμά με αυγά, τοποθετώντας όλα τα υλικά για το ρολό σε μία λεκάνη. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο, για να ενωθούν οι γεύσεις, περίπου για 30 λεπτά. Πλάθουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ρολό μαζί με τα αυγά και το τοποθετούμε σε μακρόστενο βαθύ ταψί.
Κόβουμε πατάτες σε φέτες ή κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί. Σε μια κατσαρόλα ή μπολ, ανακατεύουμε το ζωμό, τον πελτέ και το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το ρολό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν αρχίσει να αρπάζει γρήγορα το ρολό από πάνω, το καλύπτουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Αφού ψηθεί το ρολό στραγγίζουμε τα υγρά του ταψιού σε κανάτα. Αν θέλουμε πολύ σάλτσα συμπληρώνουμε ζωμό κρέατος.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλεύρι για 3-4 λεπτά, να σκουρύνει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα. Λίγο λίγο προσθέτουμε τη σάλτσα από το ρολό και ανακατεύοντας αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλατοπίπερο. Κόβουμε το ρολό σε χοντρές φέτες σε πιατέλα. Αραδιάζουμε δίπλα τις μελωμένες πατάτες και περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα κρέατος.
Πηγή: cookpad.com