Υλικά συνταγής:
Καλαμαράκια: 500 γρ.
Ελαιόλαδο: 4 κουταλιές σούπας
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μέτριο
Ψιλοκομμένο σκόρδο: 1 σκελίδα (προαιρετικό)
Ντοματοπελτές: 1 κουταλιά σούπας
Ξεφλουδισμένες, τριμμένες ντομάτες: 3 μέτριες
Κόκκινο ξηρό κρασί: 1 κούπα (250 ml)
Δάφνη: 2 φύλλα
Ρύζι: 400 γρ. (καρολίνα ή αρμπόριο)
Καυτό ζωμό ψαριού ή νερό: 1,5 λίτρο
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ζάχαρη: μερικές πρέζες (αν χρειαστεί)
Οδηγίες:
1. Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα καλαμαράκια. Το κόβετε σε ροδέλες.
2. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το μαραίνετε. Προσθέτετε το σκόρδο και το μαραίνετε κι αυτό, ανακατεύοντας για να μην μαυρίσει. Προσθέτετε τον ντοματοπελτέ και τον σωτάρετε κι αυτόν (αυτό βοηθά να γλυκάνει ο πελτές)
3. Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε καλά, να ξεκολήσουν τα πάντα από τον πάτο. Όταν εξατμιστεί το μισό περίπου κρασί, προσθέτετε την ντομάτα, την δάφνη, αλατοπίπερο και τα καλαμαράκια. Αφήνετε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια (αλλά όχι να βράσουν εντελώς – 20 λεπτά περίπου)
4. Προσθέτετε στα καλαμαράκια το ρύζι και λίγο από το βραστό ζωμό (ή το νερό). Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί το υγρό. Τότε προσθέτετε κι άλλο ζωμό κοκ, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι (θα κρατά ελαφρά στο εσωτερικό του).
5. Δοκιμάζετε για αλατοπίπερο και αν χρειάζεται προσθέτετε αναλόγως. Επίσης αν είναι ξινό, προσθέτετε λίγη ζάχαρη.
6. Κατεβάζετε από την φωτιά και σερβίρετε το φαγητό πολύ ζεστό. Αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πηγή: radicio.com