Ένα δάχτυλο που σημαδεύει τα Λευκά όρη, αφήνει έκπληκτους τους περιπατητές στο οροπέδιο Κρούσια, πάνω από τον Αη Γιάννη Σφακίων σε υψόμετρο 1.200. Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ.
Λίγο πιο πέρα τους επισκέπτες υποδέχονται δύο σωροί από πέτρες, σκαλισμένοι σε ξύλο και ένα πανέμορφο σαλιγκάρι στον κορμό ενός παλιού κυπαρισσιού. Την ερώτηση για το ποιος έφτιαξε τα μοναδικά αυτά έργα τέχνης στη Μαδάρα, μας την έδωσε ο Αντώνης Γεωργεδάκης κάτοικος του Αη Γιάννη και ιδιοκτήτης του ξενώνα Αλώνια στο μικρό αυτό χωριό των Σφακίων.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Χανίων, τα γλυπτά τα έφτιαξε ο Νίκος Μάνεσης, ένας ξυλογλύπτης από τη Νεάπολη Λασιθίου που ήρθε πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια στην περιοχή για βόλτα, του άρεσε και από τότε την επισκέπτεται κάθε χρόνο. Στην απομονωμένη αυτήν περιοχή στα δυτικά ορεινά Σφακιά ο Νίκος Μάνεσης δεν βρήκε μόνο τον Αντώνη με τον οποίο έγιναν φίλοι, αλλά και υλικό για τα υπέροχα γλυπτά του.
Μία φωτιά το 1912 στην περιοχή έκαψε πολλά κυπαρίσσια και ξέρανε άλλα, μας είπε ο Αντώνης Γεωργεδάκης και αυτούς ακριβώς τους κορμούς βρήκε 100 και πλέον χρόνια μετά ο Νίκος Μάνεσης. Κορμοί η καρδιά των οποίων δεν σαπίζει, ενώ το ξύλο είναι ανθεκτικό και σκληρό, κατάλληλο για έναν ξυλογλύπτη.
-Και τα γλυπτά πως προέκυψαν κύριε Γεωργεδάκη;
-Tα γλυπτά είναι το δώρο του Νίκου στην περιοχή.
Μετά από αυτές τις πληροφορίες αναζητήσαμε τον Νίκο Μάνεση ο οποίος μας μίλησε με μεγάλη αγάπη για την όμορφη αυτή περιοχή των Σφακίων. «Έχω ένα αυτοκίνητο 4Χ4 και τρεις τέσσερις μέρες κάθε μήνα το καλοκαίρι παίρνω τα εργαλεία μου και πηγαίνω και διανυκτερεύω στα Κρούσια. Είναι πολύ ωραία η κατάσταση εκεί πάνω. Με βοηθάει και ο Αντώνης. Το τοπίο είναι υπέροχο και με εμπνέει και τα ξύλα έχουν φυσική ξήρανση και είναι τεφαρίκι».
Όσο για τους περιπατητές και τους τουρίστες που τον συναντάνε εκεί στα μονοπάτια των Λευκών Ορέων; «Στην αρχή σκέφτονται τι κάνει αυτός ο «παλαβός» με το αλυσοπρίονο μέσα στο δάσος, μετά όμως βλέπουν τι φτιάχνω και εντυπωσιάζονται».
Αν σας οδηγήσει και εσάς το μονοπάτι στα Κρούσια και δείτε ένα χέρι σκαλισμένο να σημαδεύει τα Λευκά Όρη, μην αναρωτηθείτε. Σας δείχνει την δυσπρόσιτη κορυφή της Ζαρανοκεφάλας στα 2.099 μέτρα.
Πηγή: ertnews.gr