Κείμενο – Φωτογραφίες: Νικόλαος Φουκαράκης
Ο κατάλληλος χρόνος περισυλλογής της αυτοφυής Ρίγανης ξεκινάει από τα τέλη της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού.
Η ρίγανη είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές θαμνώδες φυτό , ένας μικρόσωμος θάμνος με ύψος που δέν ξεπερνά τα 80 εκ.
Την βρίσκεις συνήθως σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές.
Έχει ένα χαρακτηριστικό άρωμα η ρίγανη που δίνει ένα τέλειο άρωμα στο φαγητό, έχει δε και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.
Είναι τονωτική, ορεκτική, διεγερτική, αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης, βακτηριοκτόνα.
Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, αποχρεμπτική για το βήχα, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο.
Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.