Η Κυριακή Κερασιώτη που το μαγείρεψε και που είναι μέλος του Συλλόγου Γυναικών Ελληνικών με πληροφορεί ότι το πιάτο αυτό συνηθιζόταν παλιά να ετοιμάζεται «στα προικιά», την ημέρα δηλαδή που παρουσιάζονταν στους συγγενείς του ζευγαριού τα προικιά της νύφης, πάντα Παρασκευή. Εναλλακτικά ετοίμαζαν φασόλια με ρύζι, ένα παρόμοιας φιλοσοφίας πιάτο. Είναι φαγητά χορταστικά, που φτιάχνονταν σε μεγάλες ποσότητες για να χορτάσουν τους καλεσμένους, σε μια εποχή που το κρέας ήταν μια τροφή ακριβή για να ταΐσει τόσα στόματα. Το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται και σήμερα: συχνά την Τετάρτη φτιάχνουν ρεβύθια σούπα και με όση ποσότητα περισσέψει κάνουν την Παρασκευή το «πάντρεμα», δηλαδή τα συμμαγειρεύουν με μανέστρα, αλλά προσθέτουν και πελτέ.
Υλικά
Μερίδες: 6-8
- 500 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε χλιαρό νερό, ελαφρώς αλατισμένο με αλάτι χοντρό
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + 50 ml επιπλέον
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 125 γρ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Πηγή: kathimerini.gr