Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ρεβίθια λεμονάτα σε «ζωμό» δεντρολίβανου

21/12/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Ρεβίθια λεμονάτα σε «ζωμό» δεντρολίβανου
0
SHARES
Share on Facebook

Φαγητό κυριακάτικο στα µοναστήρια, που συνηθίζουν να σερβίρουν µε ελιές και παστό ψάρι (σαρδέλες, λακέρδα κ.λπ.).

«Το βασικό µυστικό», λέει ο πατέρας Νικήτας, «είναι τα ρεβίθια να σιγοβράσουν σε χαµηλή φωτιά.

Ετσι θα χυλώσουν πιο καλά».

Αλλο σηµαντικό µυστικό το «τσάι» δεντρολίβανου που φτιάχνει για να το χρησιµοποιήσει ως υγρό για το µαγείρεµα, κόλπο που έµαθε από παλιούς γέροντες. Το αποτέλεσµα;

Η σούπα αποκτά ένα δεντρολιβανάτο φόντο, διακριτό αλλά όχι έντονο.

Υλικά

  • 500 γρ. ρεβίθια µε τη φλούδα τους
  • 1 µεγάλο ξερό κρεµµύδι,
    σε καρεδάκια
  • 4 κλωνάρια δεντρολίβανου (ή 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο)
  • 4 – 5 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκοµµένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • χυµός από 1 – 2 λεµόνια
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • αλάτι ηµίχοντρο (για το µούλιασµα των οσπρίων)

Διαδικασία

Αποβραδίς βάζουµε τα ρεβίθια σε µια λεκάνη µε χλιαρό νερό και 2 χούφτες ηµίχοντρο αλάτι.

Με το αλάτι τα ρεβίθια θα κρατήσουν το σχήµα τους στο βράσιµο και δεν θα φύγουν τα φλούδια τους.

Την εποµένη τα ξεπλένουµε πολύ καλά 2 – 3 φορές.

Σε µια κατσαρόλα βάζουµε τα κλωνάρια του δεντρολίβανου µε 2 λίτρα νερό. Βράζουµε για 3 – 4 λεπτά, ίσα να αρωµατιστεί το νερό.

Αποσύρουµε, σκεπάζουµε και αφήνουµε στην άκρη µέχρι να ετοιµάσουµε τα υπόλοιπα υλικά.

Βάζουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα τα ρεβίθια και τα κρεµµύδια και προσθέτουµε το λάδι και το ζωµό του δεντρολίβανου σουρωµένο.

Πρέπει το υγρό να σκεπάζει τα υλικά κατά 5 – 6 εκ.

Αν χρειαστεί, συµπληρώνουµε νερό.

Βάζουµε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, µόλις κοχλάσει το υγρό, χαµηλώνουµε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά.

Βράζουµε για 1 – 1½ ώρα µέχρι να χυλώσει η ρεβιθάδα.

Στο τέλος, αλατοπιπερώνουµε, ρίχνουµε το χυµό λεµονιού και τον ψιλοκοµµένο άνηθο.

Ανακατεύουµε, δοκιµάζουµε και σερβίρουµε.

Πηγή: gastronomos.gr

Previous Post

Επίγεια σεισμική δόνηση 4.7 R αναστάτωσε το Αγρίνιο

Next Post

Μελιτζανοσαλάτα Αγιορείτικη

Next Post
Μελιτζανοσαλάτα Αγιορείτικη

Μελιτζανοσαλάτα Αγιορείτικη

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ