Υλικά συνταγής
Για το ραβανί:
145 γρ. βούτυρο λιωμένο + 2 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
1/3 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
2 κ.γ. μπέκιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
1¾ φλ. τσαγιού νερό
1 μικρό στικ κανέλας
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Για την επιφάνεια:
1/4 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο τριμμένο
1/4 φλ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνετε το βούτυρο με τις 2 κ.σ. βουτυρώνετε καλά ένα στρογγυλό ταψάκι με διάσταση βάσης 23 εκ. Αφήνετε στην άκρη το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Για το ραβανί: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη και το γιαούρτι και τα αναμιγνύετε καλά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τα 2 ειδών σιμιγδαλιού, το γάλα και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Τέλος ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύετε και το αφήνετε το μείγμα να “καθήσει” λίγο για να απορροφηθεί το βούτυρο από το σιμιγδάλι. Αδειάζετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψάκι, το χτυπάτε ελαφρώς στο πάγκο εργασίας σας, για να ισιώσει η επιφάνειά του.
Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ περίπου. Αν χρειαστεί για να “πάρει” η επιφάνεια του ραβανί ένα βαθύ χρυσο-ρόδινο χρώμα, στο τέλος του ψησίματος ανάψτε για λίγα λεπτά το γκρίλ του φούρνου σας. Αν βάλετε το γκρίλ να το παρακολουθείτε συνεχώς για να το βγάλετε αμέσως μόλις πάρει χρώμα από το φούρνο.
Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ, όσο ψήνετε το ραβανί ετοιμάζετε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε η ζάχαρη, το νερό και τη κανέλα και το βράζετε σε υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια μειώνετε τη θερμοκρασία σε χαμηλή και το σιγοβάζετε για 4-5 λ.
Αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Μόλις βγάλετε το ραβανί από το φούρνο, αφαιρείτε τη κανέλα από το σιρόπι και αμέσως περιχύνετε με το κρύο σιρόπι το καυτό ραβανί.
Αφήνετε το ραβανί σας στην άκρη για 50-60 λ περίπου ή μέχρι να απορροφηθεί πλήρως το σιρόπι και κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια το πασπαλίζετε με το ινδοκάρυδο, απλώνετε και το φιλέ αμυγδάλου σε όλη την επιφάνειά του, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Πηγή: sintayes.gr