Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Όπου κι αν βρεθούμε για να περάσουμε το Πάσχα του Καλοκαιριού θα λάβουμε την ευλογία της. Σε όποιο ναό κι αν βρεθούμε για να ανάψουμε το κερί μας κ να προσευχηθούμε στη Χάρη της θα λάβουμε τη βοήθειά της.. Θα προσκυνήσουμε την εικόνα που απεικονίζεται η γλυκιά μορφή της κ εκείνη θα μας αγκαλιάσει με το γεμάτο αγάπη βλέμμα της δίνοντας ελπίδα κ δύναμη. Κάθε εικόνα της έχει να μας αφηγηθεί και ένα θαύμα.
15 Αύγουστος. Γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Της Αγαπημένης Μητέρας. Όλοι οι ναοί φορούν τα γιορτινά τους για να την τιμήσουν.
Χιλιάδες είναι οι προσκυνητές, με ένα τάμα στο χέρι οι οποίοι στέκονται υπομονετικά ώρες στην ουρά για να προσκυνήσουν τη Θαυματουργή εικόνα, στη Χώρα της Τήνου αναζητώντας παρηγοριά, δύναμη και στήριξη από τη Μεχαλόχαρη. .
Ένα επιβλητικό οικοδόμημα από λευκό μάρμαρο, το οποίο αν και είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό και όχι στη Κοίμηση της Θεοτόκου, έχει στραμμένο πάνω του αυτές τις ημέρες την προσοχή μας και τη σκέψη μας και για τη θαυματουργική Χάρη της Παναγιάς αλλά και λόγω του τορπιλισμού του «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940 που σήμανε και την έναρξη του Πολέμου για την Ελλάδα.
Ο ναός της Παναγίας της Τήνου κτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση μετά από τα σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας, η οποία για τρεις Κυριακές είδε το ίδιο όνειρο και έτσι παρακίνησε τον Μητροπολίτη της Τήνου Γαβριήλ να οργανώσει ανασκαφές στον αγρό του Αντωνίου Δοξαρά, στη Χώρα.
Οι πιστοί με ευλάβεια ανταποκρίθηκαν και για το λόγο αυτό στις αρχές Σεπτεμβρίου 1822 ξεκίνησαν οι ανασκαφές. Εικόνα όμως δεν βρέθηκε και οι εργασίες σταμάτησαν προσωρινά,. Όταν άρχισαν και πάλι λίγους μήνες αργότερα, ένας εργάτης από τον Φαλατάδο, ψάχνοντας με την αξίνα του, σπάει στα δύο την εικόνα ανάμεσα στη Θεοτόκο και τον Αρχάγγελο. Ήταν 30 Ιανουαρίου 1823.
Στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου, η Μεγαλόχαρη απεικονίζεται σε στάση προσευχής να προφέρει τα λόγια από ένα ανοιχτό βιβλίο. Απέναντί της είναι ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που κρατάει στα χέρια του έναν κρίνο ο οποίος συμβολίζει την αγνότητα, ενώ το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή περιστεριού κατεβαίνει από τον ουρανό…
Η είδηση ότι βρέθηκε η εικόνα κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 ήταν ένας καλός οιωνός. Σταδιακά οι ήρωες της Επανάστασης άρχισαν να επισκέπτονται το νησί για προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα και να λάβουν ευλογία κ δύναμη για τη συνέχιση του απελευθερωτικού Αγώνα.
Ακόμα κι αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το νησί μπορούμε με ευλάβεια να προσευχηθούμε ψιθυρίζοντας. .Μεγαλόχαρη της Τήνου Βοήθησέ μας.