Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ

Προζύμι: Πώς το φτιάχνουμε και πώς το συντηρούμε;

Προζύμι: Πώς το φτιάχνουμε και πώς το συντηρούμε;
Share on Facebook

Προζύμι: Μας ταΐζει και το ταΐζουμε… και επειδή όλοι λίγο-πολύ αγαπάμε το βαρύ σπιτικό ψωμί, μαθαίνουμε να ετοιμάζουμε τη δική μας καλλιέργεια μικροοργανισμών για να φουρνίζουμε συχνά.

Πώς να φτιάξετε προζύμι
Υλικά
25 γρ. σκληρό λευκό αλεύρι
25 γρ. αλεύρι σίκαλης
50 ml χλιαρό νερό

Διαδικασία βήμα- βήμα

Αναμειγνύουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βαζάκι με καπάκι (που κλείνει αεροστεγώς) και αφήνουμε χαλαρά σκεπασμένο με το καπάκι του για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Την επομένη προσθέτουμε 15 γρ. επιπλέον αλεύρι σκληρό και 15 γρ. αλεύρι σίκαλης και 30 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνετε πάλι χαλαρά σκεπασμένο με το καπάκι του για 24 ώρες επιπλέον σε
θερμοκρασία δωματίου.

Επαναλαμβάνετε το 2ο στάδιο για τις επόμενες 4 μέρες. Το προζύμι θα αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει κάθε φορά. Μετά την τελευταία προσθήκη υλικών, την επομένη το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση.

Πώς συντηρούμε το προζύμι- Χρήσιμα tips

– Το προζύμι μου το αναπιάνουμε πάντα βάζοντας τόσο νερό όσο και αλεύρι και το διατηρούμε σε βάζο πάντα στο ψυγείο στους 2ο°C.

– Αν το προζύμι έχει να χρησιμοποιηθεί πάνω από 10 μέρες τότε πετάμε το μισό και συμπληρώνουμε με φρέσκο αλεύρι και νερό. Οι αναλογίες πρέπει να είναι πάντα ίσες σε αυτή τη φάση, δηλαδή ίση ποσότητα νερού και αλεύρου.
Για παράδειγμα, αν το προζύμι που έχουμε στο βάζο είναι 1.000 γρ., τότε θα πετάξουμε τα 500 γρ. και θα συμπληρώσουμε 250 γρ. νερό και 250 γρ. αλεύρι, πάντοτε 55% (για όλες τις χρήσεις).

– Αν έχουμε να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι για πάνω από 10 μέρες χωρίς να το αναπιάσουμε, είναι πιθανό να βγάλει νερό στην πάνω μεριά. Σε αυτή την περίπτωση έχει αδρανοποιηθεί ή έχει πεθάνει. Το βγάζουμε από το ψυγείο, πετάμε το νερό που βρίσκεται στην επιφάνεια, πετάμε το μισό προζύμι και το αναπιάνουμε. Στη συνέχεια, αφήνουμε σε θερμοκρασία 25°C για 5 ώρες.
Ύστερα, πετάμε ξανά τη μισή ποσότητα και αναπιάνουμε για ακόμα μία φορά. Περιμένουμε για 10 ώρες και αν παρατηρήσουμε κινητικότητα, σταθήκαμε τυχεροί.

– Αν χρησιμοποιούμε το προζύμι κάθε μέρα, απλά το αναπιάνουμε και το τοποθετούμε στο ψυγείο στους 20°C.

Πότε είναι έτοιμο για χρήση το προζύμι; 
Κάνουμε ένα απλό πείραμα. Βάζουμε σε ένα ποτήρι αρκετό νερό και με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο προζύμι και το τοποθετούμε μέσα στο ποτήρι. Αν αυτό μείνει στην επιφάνεια, τότε το προζύμι είναι έτοιμο.
Μην ξεχνάτε, ένα καινούριο μέλος προστέθηκε στην οικογένειά σας και απαιτεί φροντίδα.

Πηγή: olivemagazine.gr

Related Posts

Συμμέτοχη του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου και της Ολυμπιακής Ομάδας Γαστρονομίας στο μεγαλύτερο Retro Festival του Ηρακλείου
ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ

Συμμέτοχη του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου και της Ολυμπιακής Ομάδας Γαστρονομίας στο μεγαλύτερο Retro Festival του Ηρακλείου

08/07/2025
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022: Εφημερεύοντα και διανυκτερεύον η φαρμακείο στο Δήμο Φαιστού
ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2025: Εφημερεύοντα και διανυκτερεύον φαρμακείο στο Δήμο Φαιστού

08/07/2025
Μανώλης Καρπουζάκης (1947 – 2011)
ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ

Μανώλης Καρπουζάκης (1947 – 2011)

07/07/2025
Ένα παιχνίδι από τα παιδικά μας χρόνια: Ο μακρύς ποταμός…
ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ

Ένα παιχνίδι από τα παιδικά μας χρόνια: Ο μακρύς ποταμός…

07/07/2025
«Ζωή σα δε μου χάρισες, μιαν ώρα τη χαρά σου, τι μ` έφερες μες στο μπαξέ, να ζω τη συμφορά σου…»
ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ

«Ζωή σα δε μου χάρισες, μιαν ώρα τη χαρά σου, τι μ` έφερες μες στο μπαξέ, να ζω τη συμφορά σου…»

07/07/2025
Σαλάτα με φρούτα και γιαούρτι
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σαλάτα με φρούτα και γιαούρτι

07/07/2025
Παγωτό σοκολάτα χωρίς αυγά
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Παγωτό σοκολάτα χωρίς αυγά

07/07/2025
Σπιτικός γύρος κοτόπουλο
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σπιτικός γύρος κοτόπουλο

07/07/2025
  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ