Προζύμι: Μας ταΐζει και το ταΐζουμε… και επειδή όλοι λίγο-πολύ αγαπάμε το βαρύ σπιτικό ψωμί, μαθαίνουμε να ετοιμάζουμε τη δική μας καλλιέργεια μικροοργανισμών για να φουρνίζουμε συχνά.
Πώς να φτιάξετε προζύμι
Υλικά
25 γρ. σκληρό λευκό αλεύρι
25 γρ. αλεύρι σίκαλης
50 ml χλιαρό νερό
Διαδικασία βήμα- βήμα
Αναμειγνύουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βαζάκι με καπάκι (που κλείνει αεροστεγώς) και αφήνουμε χαλαρά σκεπασμένο με το καπάκι του για 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Την επομένη προσθέτουμε 15 γρ. επιπλέον αλεύρι σκληρό και 15 γρ. αλεύρι σίκαλης και 30 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνετε πάλι χαλαρά σκεπασμένο με το καπάκι του για 24 ώρες επιπλέον σε
θερμοκρασία δωματίου.
Επαναλαμβάνετε το 2ο στάδιο για τις επόμενες 4 μέρες. Το προζύμι θα αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει κάθε φορά. Μετά την τελευταία προσθήκη υλικών, την επομένη το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση.
Πώς συντηρούμε το προζύμι- Χρήσιμα tips
– Το προζύμι μου το αναπιάνουμε πάντα βάζοντας τόσο νερό όσο και αλεύρι και το διατηρούμε σε βάζο πάντα στο ψυγείο στους 2ο°C.
– Αν το προζύμι έχει να χρησιμοποιηθεί πάνω από 10 μέρες τότε πετάμε το μισό και συμπληρώνουμε με φρέσκο αλεύρι και νερό. Οι αναλογίες πρέπει να είναι πάντα ίσες σε αυτή τη φάση, δηλαδή ίση ποσότητα νερού και αλεύρου.
Για παράδειγμα, αν το προζύμι που έχουμε στο βάζο είναι 1.000 γρ., τότε θα πετάξουμε τα 500 γρ. και θα συμπληρώσουμε 250 γρ. νερό και 250 γρ. αλεύρι, πάντοτε 55% (για όλες τις χρήσεις).
– Αν έχουμε να χρησιμοποιήσουμε το προζύμι για πάνω από 10 μέρες χωρίς να το αναπιάσουμε, είναι πιθανό να βγάλει νερό στην πάνω μεριά. Σε αυτή την περίπτωση έχει αδρανοποιηθεί ή έχει πεθάνει. Το βγάζουμε από το ψυγείο, πετάμε το νερό που βρίσκεται στην επιφάνεια, πετάμε το μισό προζύμι και το αναπιάνουμε. Στη συνέχεια, αφήνουμε σε θερμοκρασία 25°C για 5 ώρες.
Ύστερα, πετάμε ξανά τη μισή ποσότητα και αναπιάνουμε για ακόμα μία φορά. Περιμένουμε για 10 ώρες και αν παρατηρήσουμε κινητικότητα, σταθήκαμε τυχεροί.
– Αν χρησιμοποιούμε το προζύμι κάθε μέρα, απλά το αναπιάνουμε και το τοποθετούμε στο ψυγείο στους 20°C.
Πότε είναι έτοιμο για χρήση το προζύμι;
Κάνουμε ένα απλό πείραμα. Βάζουμε σε ένα ποτήρι αρκετό νερό και με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο προζύμι και το τοποθετούμε μέσα στο ποτήρι. Αν αυτό μείνει στην επιφάνεια, τότε το προζύμι είναι έτοιμο.
Μην ξεχνάτε, ένα καινούριο μέλος προστέθηκε στην οικογένειά σας και απαιτεί φροντίδα.
Πηγή: olivemagazine.gr