Στις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό του ΕΚΑΒ στο νομό Ηρακλείου, παρά την ύπαρξη σύγχρονου στόλου ασθενοφόρων, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κο Ανδρέα Ξανθό.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Το Παράρτημα Ηρακλείου υπάγεται στην 4η Περιφέρεια ΕΚΑΒ, αναφορικά με τη χωροταξική κατανομή του και περιλαμβάνει τους νομούς Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου. Ο απαρχαιωμένος στόλος των ασθενοφόρων αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από νέα και υπερσύγχρονα οχήματα, κατόπιν της σχετικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο παραδόθηκαν 143 ασθενοφόρα στα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ σε πανελλαδική κλίμακα. Στο Παράρτημα Ηρακλείου διατέθηκαν 10 οχήματα, για την κάλυψη των αναγκών σε Νοσοκομειακά Ιδρύματα και Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.
Ωστόσο, ο νομός Ηρακλείου αντιμετωπίζει σημαντικότατες ελλείψεις σε προσωπικό πληρώματος ασθενοφόρων. Οι ελλείψεις αυτές καθίστανται ιδιαίτερα εμφανείς στα Κέντρα Υγείας Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου Πεδιάδος και Βιάννου του ν. Ηρακλείου. Το ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί για να λειτουργούν τα ασθενοφόρα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, καθώς και για να καλυφθούν οι βάρδιες, με αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού να ζητείται βοήθεια από το ΕΚΑΒ. Το γεγονός όμως αυτό επιφέρει πολλαπλές συνέπειες. Αφενός καθυστερεί η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, αφού η απόσταση που θα πρέπει να διανύσει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα, γεγονός που μπορεί να αποβεί αρνητικό για την αντιμετώπιση του περιστατικού ή και μοιραίο. Αφετέρου, δημιουργείται αναστάτωση και επιπλέον φόρτος εργασίας στο συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ, καθώς τα οχήματα που δεσμεύονται για τις ανάγκες των Κ.Υ. στερούνται από άλλα περιστατικά.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα ασθενοφόρα των Κ.Υ. είναι σχετικά καινούρια, καθώς παρελήφθησαν την τελευταία πενταετία, κατόπιν δωρεάς εφοπλιστών, και είναι άρτια εξοπλισμένα, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, τα ασθενοφόρα αυτά καθίστανται άχρηστα, αφού δεν υφίσταται διασώστης ή/και οδηγός για την κάλυψη όλων των βαρδιών. Ειδικότερα, στο Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου, ενώ προβλέπονται έξι (6) θέσεις για οδηγούς, στην πράξη απασχολούνται μόνο τρεις (3). Στο Κ.Υ. Καστελλίου υπηρετούν τρείς (3) οδηγοί, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Κ.Υ. Βιάννου.
Υπό κανονικές συνθήκες, λειτουργούν τρείς (3) βάρδιες ανά ημέρα. Με τις επικρατούσες συνθήκες όμως, από τους περασμένους μήνες να λειτουργούν μόνο 2. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να χορηγηθούν οι απαραίτητες κανονικές άδειες στο προσωπικό, δεν θα εξυπηρετούνται δύο βάρδιες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.
Η παρούσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον υγειονομικό χάρτη του νομού Ηρακλείου, αποτελεί ένα ακόμη απτό δείγμα της απαξίωσης της Κυβέρνησης προς τις δομές δημόσιας υγείας. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, όπως οι προαναφερθείσες, με υψηλό αριθμό μόνιμων κατοίκων και ακόμη μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, ιδίως, κατά τους θερινούς μήνες, να στερούνται ενός βασικού αγαθού, αυτού της άμεσης πρόσβασης σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας. Το ακόμη τραγικότερο, είναι το γεγονός ότι ο στόλος των ασθενοφόρων έχει ανανεωθεί κατά 100% από διάφορες δωρεές, αλλά δεν υφίσταται επαρκές προσωπικό προκειμένου να στελεχωθούν τα οχήματα αυτά.»
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα για την κάλυψη των κενών που υφίστανται στα πληρώματα των ασθενοφόρων στις περιοχές του ν. Ηρακλείου;
- Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρον μία τόσο σημαντική δωρεά και να γίνονται άμεσα οι διακομιδές, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα επείγοντα περιστατικά;»