Διάβασα με μεγάλη προσοχή το άρθρο σας που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου 2025 με τίτλο «παγκόσμια παραγωγή ρεκόρ, οι εκτιμήσεις της κυρίας Δήμητρας Αλιέως για την 2025-2026» και έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
Α) Στον Νομό Μεσσηνίας, έναν Νομό με δυναμικότητα παραγωγής κοντά στους 75000 τόνους, τα ελαιόδεντρα δεν είναι σε πλήρη παραγωγή. Η περυσινή χρονιά ήταν η «καλή» χρονιά ,ενώ φέτος είναι στο 50- 60% της προηγούμενης. Ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν καλός από άποψη κρύου και βροχών , ωστόσο τα ελαιόδεντρα ήταν στρεσαρισμένα από τις ασυνήθιστα παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων για πολλούς μήνες και την μεγάλη παραγωγή, είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχουμε επαρκή δευτερογενή βλάστηση η οποία θα έδινε και μια καλή φετινή παραγωγή. Σε όλη την Μεσσηνία δεν βλέπεις φορτωμένα ελαιόδεντρα.
Ίδια φαίνεται να είναι και η κατάσταση και στους όμορους νομούς Ηλείας και Λακωνίας, αλλά και στην υπόλοιπη Χώρα σύμφωνα με παρατηρήσεις συναδέλφων από τις περιοχές αυτές.
Θεωρώ λοιπόν ότι η ελληνική παραγωγή δύσκολα θα ξεπεράσει την περσινή της οποίας το ύψος κανείς δεν γνωρίζει (γιατί άραγε; ) αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι οι 350 χιλιάδες τόνοι για τους οποίους κάνει λόγο το άρθρο
Β) Ίδια κατάσταση είδα να επικρατεί και στα ελαιόδεντρα σε μία πολύ μεγάλη περιοχή γύρω από την ΧΑΕΝ όπου είχα την χαρά να επισκεφθώ κατά την διάρκεια της έκθεσης Expoliva από 11 έως 15 Μαΐου. Σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με αυτό που βλέπαμε πριν από 2 χρόνια αλλά χωρίς να είναι σε πλήρη παραγωγή. Δεν γνωρίζω βέβαια αν αυτή η εικόνα είναι ικανή να δώσει παραγωγή 1.800.000 τόνους.
Θέλω να τονίσω ότι μια εκτίμηση για να είναι σωστή από επιστημονική – γεωπονική άποψη πρέπει να γίνεται μετά από επισκέψεις στο πεδίο και δη στους ελαιώνες ή να βασίζεται σε εκτιμήσεις ανθρώπων που είναι σε επαφή με τα ελαιοπερίβολα . Η μελέτη των κλιματολογικών συνθηκών από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα ιδίως σε μια περίοδο κλιματικής αλλαγής .
Τέλος επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο πάνω στο άρθρο σας της 17/05/2025 με τίτλο «καλή ή κακή η ποιότητα του ελληνικού ελαιόλαδου». Σαφώς και δεν μπορούμε να διώξουμε τους παραγωγούς και τους ελαιοτριβείς και να φέρουμε κάποιους άλλους , γιατί εκτός των άλλων δεν ξέρουμε αν αυτοί που θα έρθουν θα είναι καλύτεροι από αυτούς που διώξαμε. Αυτό που σίγουρα μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να τους εκπαιδεύσουμε πάνω στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν σημασία μόνο οι αποδόσεις (άσε που δεν τις γνωρίζουμε κιόλας γιατί δεν ζυγίζεται ο ελαιόκαρπος σε πολλά ελαιοτριβεία ) αλλά πρωτίστως σημασία έχει το θέμα της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, και σε αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν για να το πετύχουν.
Την καλή ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου την γνωρίζουν δυστυχώς ελάχιστοι , γιατί χάνεται στην ανωνυμία του χύμα βυτίου και τενεκέ.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Απόστολος Κ. Ζωντανός, Γεωπόνος , Πρόεδρος του συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας