Τα Μέτρα Εναλλακτικής Ζιζανιοκτονίας Ορυζώνων, Σπάνιων Φυλών Ζώων και Κοµφούζιο θα παραµείνουν χωρίς προκήρυξη στη µεταβατική περίοδο που λήγει το 2022, καθώς οι δεσµεύσεις των ήδη δικαιούχων θα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πρώτη πρόσκληση για τα παραπάνω αναµένεται να έρθει το 2023 µε το τέλος των δεσµεύσεων των δικαιούχων, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί σηµαντικές αλλαγές για το µέλλον του Κοµφούζιο. Συγκεκριµένα, στη νέα δράση Κοµφούζιο αίτηση θα µπορούν να κάνουν µόνο όσοι δεν ακολουθούν αυτήν την πρακτική, δηλαδή οι «νεοεισερχόµενοι». Οι υπόλοιποι, θα εξυπηρετηθούν για την κάλυψη των εξόδων που αφορά αυτή την καλλιεργητική µέθοδο από τον α’ πυλώνα άµεσων ενισχύσεων (eco-schemes). Από εκεί και πέρα, έχει γίνει γνωστό πως πέρα από τα µηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα και τα αµπέλια, θα είναι επιλέξιµες καλλιέργειες στο Μέτρο το βαµβάκι και τα εσπεριδοειδή. Όσον αφορά τις Σπάνιες Φυλές δεν αναµένονται δραµατικές αλλαγές, ωστόσο υπάρχει µία ανησυχία από πλευράς κτηνοτρόφων για ορισµένες εκτροφές που πλέον µπορεί να µη θεωρούνται «απειλούµενες». Σύµφωνα µε τον ευρωπαϊκό κανονισµό (C(2021) 9115 final) στη νέα ΚΑΠ θα µπορούν να είναι επιλέξιµα προς ενίσχυση ζώα όπως βοοειδή, πρόβατα, αίγες, ιππίδες (equidae) (είδη Equus caballus και Equus asinus-όνοι) και οι χοίροι. Σηµειώνεται εδώ πως τα γαϊδουράκια φαίνεται πως θα είναι για πρώτη φορά επιλέξιµα προς ενίσχυση στην ΚΑΠ, ενώ έχουν προστεθεί και οι «µέλισσες» ως επιλέξιµο είδος, αλλά ακόµα και τα κουνέλια. Όσον αφορά τη Ζιζανιοκτονία Ορυζώνων εδώ δεν τίθεται θέµα αλλαγών.
Για το µέλλον άλλων αγροπεριβαλλοντικών όπως η ∆ιατήρηση αµπελοκοµικής πρακτικής στον αµπελώνα Θήρας και την προστασία παραδοσιακού Αµπελώνα Άµφισσας, δεν έχουν υπάρξει σχετικές ανακοινώσεις.
Έγκριση για τα µεταβατικά Προγράµµατα 2021-2022
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 9η τροποποίηση του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, µε την οποία δεσµεύονται οι πρόσθετοι πόροι της µεταβατικής περιόδου 2021-2022 ύψους πάνω από 2 δις ευρώ σε όρους δηµόσιας δαπάνης (αναλυτικό ρεπορτάζ Φάκελος σελ. 27-30). Τα µέτρα που θα χρηµατοδοτηθούν από αυτό το κονδύλι περιλαµβάνουν:
- Βιολογική Γεωργία (490 εκατ. ευρώ)
- Ευζωία Παραγωγικών Ζώων (45 εκατ. ευρώ).
- ∆ασώσεις (90 εκατ. ευρώ).
- Αποκατάσταση παραγωγικού δυναµικού (45 εκατ. ευρώ)
- Αντιπαγετική & Αντιχαλαζική Προστασία, (8 εκατ. ευρώ)
- Πιστοποίηση -Σήµατα Ποιότητας (41,0 εκατ. ευρώ)
- ∆ιάθεση πρόσθετων πόρων για ιδιωτικές επενδύσεις –(60 εκατ. ευρώ)
- Σχέδια Βελτίωσης (Ψηφιακές & Πράσινες Επενδύσεις) (180 εκατ. ευρώ).
Πηγή: agronews.gr